Lista over prosjekter utenfor selve oppdrettsvirksomheten blir lang når vi snakker med Fredd-Jarle Wilsgård om engasjementet for hjembygda.

Treningssenter, campingplass, ferieleiligheter, konferansesenter, ansatteboliger, lysløype, og nå til sist også utvikling av fiskebruket i Torsken. Vegen har blitt til mens de gått, men felles for alle prosjektene Wilsgård-brødrene har påtatt seg i hjembygda er tanken om at dette er noe som vil gagne både bygda og kjernevirksomheten.

- Det er ikke noe slektskap med mor Theresa som er bakgrunnen for at vi gjør dette, slår Fredd-Jarle fast.

Mens de børsnoterte oppdrettsgigantene maksimerer profitt, ønsker Fredd-Jarle Wilsgård å maksimere litt andre verdier for bygda Torsken og familiens egne virksomheter. Her fotografert foran det gamle Sperre-brukets mest slitte bygning, som nå får et kraftig løft. Foto: Erik Jenssen

Vinn- vinn

For eksempel har det en helt åpenbar effekt at fabrikkarbeidere på lakseslakteriet og fileten får tilgang til et treningsstudio. Sånt kan man lese rett ut av sykefraværet. Men enda viktigere er den langsiktige effekten av slike tiltak at folk har lyst til å bli boende her. En stabil og lokalt bosatt arbeidsstyrke har stor verdi, uansett hva man driver med.

I så måte tar Wilsgård nå skikkelig sats. Synet av stillaser og lyden av hammerslag vitner om etterlengtet fornyelse i ei bygd der enkelte deler av eiendomsmassen har fremstått sliten.

Tok ansvar

Da Nils Sperre AS la ned fiskemottaket i 2019 håpet Fredd-Jarle i det lengste at noen andre ville ta ansvar for fiskebruket.

- Vi kjøpte en del av Sperres omkringliggende eiendommer, blant annet dypvannskaia. Først og fremst fordi vi hadde bruk for eiendommene, samtidig som vi ønsket å bidra til at selve produksjonsbygningen skulle bli billig nok til at andre kunne komme i gang igjen med fiskekjøp.

- Men da det ble klart at ingen av forsøkene på å etablere ny drift førte frem, skjønte vi at alternativet fort kunne bli verre. Bruket kunne ende opp med å bruke ble stående til forfall som en skam for bygda.

Ei gammel brygge som fulgte med i handelen med Sperre-bruket vil om ikke lenge føyes inn i perlekjeden av gamle bygg Wilsgård-brødrene har tatt vare på. Foto: Erik Jenssen

Reiselivsdrøm

Et sånt scenario passer dårlig med Fredd-Jarles ambisjon om å utvikle torsken til reiselivsdestinasjon.

I sin glasskule ser han for seg en betydelig turistvekst, og at det kanskje en dag legge til cruiseskip i torsken i tillegg til gjestene som finner veien dit på egen hånd.

I det bildet er det viktig at bygda også har også et sosialt og kulturelt tilbud. Campingplassen vil derfor i 2022 bli utvidet med ei hotellfløy nede ved havet, hvor man i tillegg til overnatting også skal ha mulighet for å spise på en skikkelig restaurant.

Steinen til fyllinga hotellet skal reises på blir hentet fra naboeiendommen til det gamle Sperre-bruket.

- Dermed øker vi også næringsarealet rundt fiskebruket. Det finnes billigere stein på øya, men når vi sitter til som vi gjør kan det skapes flere muligheter. Vi liker slike dobbel-effekter.

En entusiastisk laksegründer gleder seg til å komme i gang med hvitfisk i det gamle Sperre-anlegget. Her blir det delt inn i flere avdelinger, alt tilrettelagt for turister og andre gjester gjennom visningsrom. Foto: Erik Jenssen

Hvit og rød fisk

Selve fiskekjøpet i det som blir hetende Torsken Fiskeindustri blir basert på lokale båter som ønsker å levere i Torsken.

- Og i så måte er jeg glad det finnes andre alternativer for dem som ikke ønsker å levere her. Det gjør at det ikke er en forpliktelse å drive fiskebruket, og at vi kan få gjøre det på vår måte, sier Fredd-Jarle.

Han erkjenner at grunnlaget for drift er tynt, og legger derfor opp en aktivitet der håndtering av biprodukter fra filétdrifta hos Wilsgård vil stå for en stor del av aktiviteten.

Han tror likevel at villfisk fra Torsken kan levere gode bidrag til drifta.

- Basisen i det vi skal gjøre på bruket vil være synergier fra laksen. Men vi har en flåte her i Torsken som driver utelukkende med juksa og linefiske. Det gir oss til tilgang til en kvalitet som gjør det mulig å hente ut lønnsomheten gjennom en høyere foredlingsgrad, sier Fredd-Jarle, som blant annet ser for seg filetering og annen type videreforedling for godt betalende kunder.