Forsvarsmateriell opplyser onsdag i en pressemelding at det 44 år gamle kystvaktfartøyet KV «Senja» er solgt til det norske selskapet Unitech Offshore AS.

Skipet har fått navnet RV «Northstar» og skal bli skole- og forskningsskip innen flytende havvind på norsk sokkel, skriver de.

Selve overleveringen skjedde i Ramsund i Troms i begynnelsen av mars.

Patruljefartøyet har hatt mer enn 450 tokt, 9.000 fiskerioppsyn og seilt tilsvarende mer enn 50 ganger rundt jordens ekvator.

I november 2021 la skipet for siste gang ut fra Sortland før overlevering til Forsvarsmateriell. Det ble da faset ut i forbindelse med at Nordkapp- klassen skulle erstattes av den nye Jan Mayen-klassen som nå er under innfasing og har overtatt rollen med basen på Sortland.

Foto: Ina Nyås Moe / Forsvaret

- KV «Senja» har vært en solid arbeidshest som har stått i lang og tro tjeneste for Norge. Fartøyet er i god stand og jeg håper den nye eieren vil få stor nytte av fartøyet i mange år fremover, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i pressemeldingen.

KV «Senja» er demilitarisert og nå i sivil konfigurasjon. Alt av gradert utstyr, våpen og kommunikasjonssystemer er tatt ut av fartøyet og alle militære kjennetegn er fjernet, opplyser Forsvarsmateriell.

KV «Senja» ble bygget i Norge ved Horten Verft i 1980-1981 og ble brukt av Kystvakten frem til slutten av 2021. Etter det har fartøyet ligget ved Ramsund Orlogsstasjon i Troms i påvente av å bli solgt.

- Vi er stolte og glade over å få overta dette skipet. Det er i særklasse og vedlikeholdet har vært utrolig bra. Nå har Norge en mulighet til å gå foran innen forskning og utvikling av havvind, sier styreleder Bernt Hellesøe i Unitech Offshore AS.