Brannen ble meldt ved halv tre-tiden natt til søndag. Da sto båten til David Ingilæ (18) i lys lue. Båten lå fortøyd helt ytterst på det største flytekaianlegget i Kjøllefjord, utenfor båsene.

Med kraftig pålandsvind var det bare flaksen som gjorde at flammene fra den brennende plastbåten på 32 fot ikke spredte seg mer enn de gjorde.

Nabobåten i aluminium ble totalskadet, men brannen spredte seg ikke videre innover flytebryggeanlegget.

David Ingilæs 32 fots plastbåt lå fortøyd utenpå flytebryggeanlegget som ligger forrest i dette bildet. Etter at flammene brant av fortøyningene drev båten inn mot det neste flytebryggeanlegget, der den antente båten som lå ytterst. (Arkivfoto: Erik Jenssen)

Stanget ildkulen vekk

Derimot spredte brannen seg til den neste flytebrygga, da den brennende 32-fotingen etter hvert løsnet fra fortøyningene, og drev videre innover i havna. Her ble den liggende inntil en trebåt, som raskt tok fyr. Resolutt innsats fra fisker Kirill Svendsen (27) hindret trolig en storbrann i Kjøllefjords sjarkflåte.

Sammen med en brannmann tok han i bruk sin andre båt, en åpen Rana 20, til å stange vekk den brennende plastbåten.

Trebåten fikk store skader etter at den brennende plastbåten rak inntil, men brannen stanset her istedenfor å spre seg videre innover rekken av båter. Foto: Arnfinn Rognmo

- Plastbåten lå der som ei ildkule, og da den begynte å dreie mot de andre skjønte jeg at noe måtte gjøres. Det var da jeg hoppa i Rana-båten med en brannmann om bord. Det var ingenting å ta i på båten som brant, det var for varmt. Så vi bare krasja i den og stanga den vekk. Man kjente det godt at det var høy temperatur for å si det sånn. Vi kunne ikke dytte, vi måtte bare krasje inn i den for unngå å være for lenge i kontakt, sier Kirill.

"Bare hoppa i det"

Deretter gikk de to i land, og brannmannen gikk opp for å hente mer oksygen til røykdykkerutstyret sitt for å

Kirill Svendsen (27) berget ikke egen båt, men bidro sterkt til å begrense skadene på resten av Kjøllefjord-flåten. Foto: Privat

ta seg inn i den brennende trebåten. Men Kirill tok ikke sjansen på å vente, så han hentet et pulverapparat på en av nabobåtene, og hoppet selv om bord i den brennende trebåten.

- Jeg skjønte at han ikke ville rekke ned tidsnok til å hindre brannen fra å spre seg enda mer, så jeg bare hoppa i det og fikk dempet flammene.

Glad det gikk bra

Kirill fikk i seg såpass mye røyk om bord i trebåten at han ble sendt til sykehuset i Kirkenes for behandling. Når Kyst og Fjord snakker med ham mandag venter han på fly hjem til Nordkyn, med god attest fra legene.

I ettertid erkjenner han at heltegjerningen fort kunne endt annerledes.

- Man blir jo både litt helt og litt tulling. Man har jo lært at man skal springe vekk fra flammene og ikke mot dem. Så kanskje ikke alle er like happy med det jeg gjorde, det er klart at jeg kunne satt både meg selv og brannmannskaper i fare. Så derfor er jeg bare glad det gikk så bra som det gjorde. Dette kunne gått mye verre dersom jeg ikke hadde gjort det jeg gjorde, og det tror jeg folk skjønner.

Storbrann i denne rekka ville ført til et inferno med vidtrekkende konsekvenser. Foto: Arnfinn Rognmo

Nylig hentet til bygda

Nå venter papirarbeid, opprydding og mye styr på vegen videre mot vintersesongen både for Kirill Svendsen, David Ingilæ, og andre fiskere som ble rammet av helgas brann.

Svendsen eier aluminiumsbåten som lå side om side med Ingilæs båt. Begge har det til felles at båtene nettopp var hentet til bygda. Mens Ingilæ hadde fått gjort noen få sjøvær, var Svendsen ennå ikke i mål med overføring av kvote og registrering.

Restene av David Ingilæs båt endte opp i fjæra. Foto: Arnfinn Rognmo

Skal videre

Begge bekrefter at de har forsikring, og slår overfor Kyst og Fjord fast at brannen er et hardt slag, men at de håper å komme seg videre i yrket så fort som mulig.

- All ære til Kirill for at ikke hele brygga gikk opp i røyk. Dette kunne gått mye, mye verre. Det lå mange arbeidsplasser innover kaia, jeg tror halve Kjøllefjord-flåten ligger på disse kaianleggene, sier David Ingilæ, som selv var bortreist i helga.

Begge de to fiskerne har hver sine driftsopplegg som var nøye planlagt foran sesongen, og de uttrykker håp om at de skal få komme seg i drift igjen så fort som mulig, uten for mye byråkrati og vanskeligheter.