Forskerne i Tromsø vil fôre opp laksen med sunnere kost, slik at den selv klarer å knekke lusa nærmest på egenhånd.

Laksefôret som for en stor del er dyrket på land, vil forskerne ved Fiskerihøgskolen bytte ut med sjøbasert råstoff.

– Det fører til at det er mindre flerumettede fettsyrer under skinnet på laksen. Hypotesen vår går ut på at de manglende fettsyrene har gitt laksen mindre motstandskraft mot lakselus, sier Hans Christian Eilertsen som er professor ved Norges Fiskerihøgskole, til NRK

Eilertsen og hans kolleger oppdager at alger i havet produserer stoffer som hindrer dem i å bli fortært av dyr som er sammenlignbare med lakselusa.

– Forbindelsene som avskrekker er egentlig oksiderte flerumettede fettsyrer, sier Eilertsen.

Forskerne tror de er på rett spor.

– Vi er jo ikke sikre før vi har tallene i handa, men hvis dette stemmer, vil det bety enormt mye. Med det store problemet med lakselus i oppdrettsindustrien, må man teste ut biologiske bekjempelsesmidler, sier professoren til statskanalen.

– Hvis man kan produsere alger, som er et marint for, kan det også gi andre positive helsefekter på laksen og immunsystemet dens, legger han til.

Fôret skal produseres ved smelteverket i Finnfjord i Lenvik kommune i Troms. Favrikken slipper ut med karbondioksyd, som nå vil bli blåst inn i dette fôrprosjektet.