I påvente av bedre løsninger har Andøybedriften J. M. Nilsen Fisk AS begynte å eksportere skrei til restaurantene i New York, via trailertur til Gardermoen.

Godt dokumentert

- Vi har akkurat fått en spesiell godkjenning for å eksportere til USA. Vi må kunne dokumentere livsløpet til fisken, amerikanerne er veldig opptatt av sporbarhet, sier daglig leder Ole Johnny Nilsen til Andøyposten.

I fjor fikk bedriften skreigodkjenning for Europa-eksport, på lik linje med en rekke andre fiskemottak. Nå har bedriften tatt ett steg høyere opp, og har allerede flere ganger sendt høykvalitets skrei direkte til New York. Opp til ti tonn sendes på en gang.

Kjent med torsk

Norges Sjømatråd har i flere år satset spesielt på det amerikanske markedet, som slett ikke er ukjent med å spise torsk, men som de siste årene har fått mindre fra egne kystområder. – Jeg at jo mer folk i USA lærer om skreien, dess mer populær blir den, sier New York-kokken Ben Pollinger. Han driver restauranten Oceana i New York og har nylig vært på skreibesøk i Vesterålen.