– Dette er alvorlig. Det er gode forholdsregler for å prøve å unngå smitte om bord, men dessverre er de ikke 100 prosent vanntett, sier sjef for operasjonsavdelinga i Kystvakta, kommandørkaptein Birger Ingebrigtsen til NRK. Han vet foreløpig ikke om mannskapet har vært i kontakt med andre utenfor skipet.

– De har jo vært ute på kystvaktpatrulje. Normalt sett vil det medføre kontakt utover eget skrog, som fiskeriinspeksjoner.

Fartøyet går nå direkte til Ramsund orlogsstasjon der mannskapet settes i karantene.

Det var søndag det ble kjent at det var mistanke om koronasmitte om bord i fartøyet, som da var ved Longyearbyen. Skipet ble dirigert til Tromsø, der 12 medlemmer av besetningen med lettere luftveissymptomer i går ble testet for Covid-19. Og i går kveld var det klart: Én av de 12 er smittet av covid-19.

- KV Andenes vil gå direkte til marinebasen Ramsund hvor den som er bekreftet smittet med COVID-19 vil bli flyttet på land og satt i isolasjon. Resten av besetningen vil bli testet og fartøyet satt i karantene. Videre oppfølgning vil være i tett samråd med helsepersonell, melder Kystvakten på Twitter.

Resten av besetninga blir testet utover dagen i dag. Utenom de 12, er det ingen som har korona-symptomer.

De fleste av mannskapet mønstret på 24. juli. Etter dette har det også vært påfyll av mannskap. 4. august hentet fartøyet en gruppe forskere på Bjørnøya, i regi av Norsk Polarinstitutt.

Samsjø, saniteten i Sjøforsvaret, vil nå gjennomføre smittesporing.