Den 33 fot store sjarken «Fjordprins» gikk fredag ved 16-tida ned i Fugløysundet, rett sørøst av Kristoffervalen på Vannøya.

– Vi fikk melding klokka 16.01. Det var to mann om bord. Takket være meget rask reaksjon fra flere lokale fartøyer som ikke var så langt unna, ble de tatt opp av en nærliggende båt, sa redningsleder Olav Bjørgaas ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge til Lofotposten.

Plutselig vanninntrenging

Avisa fulgte opp med et intervju med rederiets styreleder Kjell Viggo Andersen fra Bøstad. Han forteller at forliset gikk veldig fort, og at det skyldtes en plutselig vanninntrenging.

- Det gikk så fort at fra de oppdaget det til båten gikk under gikk det bare noen få minutter. De har ikke kommet borti noe, båten var bare plutselig full av vann. Det er svært dramatisk å havne i sjyen på denne årstiden. Snittemperaturen er på 2–3 grader i havet. Egentlig er det et under at det gikk godt det der, sier Andersen.

Nødraketter og flåte

Han anslår at de to som var om bord i båten kan ha vært i havet rundt 20 minutter. Det var flere båter i nærheten som straks satte kurs for havaristen, og Bladet Vesterålen melder at det var båten «Njord» fra Bø i Vesterålen, med Eirik Johansen og Mette Elise Eilertsen om bord som plukket opp de to.

– På radioen ble det meldt at båten hadde gått ned og at de ikke fikk kontakt med dem. Så vi satte kursen mot siste posisjon. Da så vi et par nødraketter og etter hvert ei redningsflåte, sier Eirik Johansen til Bladet Vesterålen.

Skummelt

Om bord i Njord fikk de to nedkjølte fiskerne skiftet klær, og ble pakket inn i tepper og dyner for å få varmen i kroppen igjen.

– Vi kom oss inn til Vannvåg, der de ble hentet av ambulanse. Alt i alt gikk det veldig bra. Vi er jo veldig glade for at det endte godt. Det er skummelt når det står på, sier Johansen til Bladet Vesterålen.

"Njord" med gammelt fiskerimerke, før eierne flyttet Bø. Foto: Frode Adolfsen