Resten gikk til hus i Rypefjord utenfor Hammerfest.

Blant venner kalles han bare Kalle. Både han og broren Per-Øystein (58) har nyhuset i byen som bosted. Men om du skal treffe dem, må du helst ordne deg med privat båtskyss til Vattenhamn i fraflyttingsbygda Gåshopen på Sørøya i Finnmark.

Våres paradis

- Dette er våres paradis. Det sier både Kalle og Per-Øystein med tilslutning fra eldstebror Georg (72) og kona Ingeborg som er på besøk fra Stjørdal, blant annet for å få med seg sjølfiska fisk til fryseren hjemme.

Sjarken er fiskeriregistrert. Men etter at Kalle nylig ble 100 prosent uføretrygdet på grunn av slitasjegikt og psoriasis, er det yngstebroren som står for salg av fisk når lykken byr seg. Ellers handler det om sjølforsyning til egen fryseboks.

Av profesjon er Kalle skipselektriker og har krøpet atskillig rundt om i sjarker og andre fartøy før helsa etter hvert sviktet.

En tidel av premien

I februar 2007 stod imidlertid lykken ham bi. Lotto-kupongen gikk inn og han vant 5,7 millioner kroner. Kalle visste med en gang hva han ville bruke en del av gevinsten på.

- Jeg hadde tegnet forlengelsen av båten ferdig før jeg vant, så det var ikke mye å spekulere på, sier han.

En tidel av premien, rundt 580.000 kroner, gikk til 80 centimeter forlengelse.

- Jeg vurderte også på et tidspunkt å kjøpe en speedsjark, og var litt rundt for å se. En kar fra Henningsvær sa at det ikke er noe lurt.

Båten som heter «MB Karl Even», er etter forlengelsen 8,51 meter lang og har en jernsko under kjølen på 500 kilo. Båten eies av Kalle og Per-Øystein halvt om halvt.

Mer i papiravisa