Etter funnene av store mengder oppdrettstorsk i området har forskere sett nærmere på området.

- Prøveinnsamlingen er en del av et samarbeid mellom Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet for å øke kunnskapen om miljøkonsekvenser av torskeoppdrett, skriver Fiskeridirektoratet.

Genetisk likhet

Om eggene stammer fra rømt oppdrettstorsk eller fra gyting i merdene, kan de ikke fastslå. Men det er det er de stadig funnene av gytemoden oppdrettstorsk i det konkrete området som ligger bak undersøkelsen.

- Vi samlet inn eggprøver og prøver av vill torsk i området. Disse er sammenlignet med oppdrettstorsk fra Norcod sin lokalitet Frosvika som ble samlet inn i forbindelse med sporingssaken tidligere i år.

Genetiske analyser av de innsamlede torskeeggene viser at cirka 80 prosent har en genetisk profil som er svært lik oppdrettstorsken i det aktuelle anlegget. Eggene er samlet inn på 10 ulike prøvesteder spredt i sjøområdet rundt Åmøy.

Oppfølgingstokt

Fiskeridirektoratets Sjøtjeneste og Havforskningsinstituttet vil de kommende dagene gjennomføre et oppfølgende tokt for å dekke gytesesongen til vill torsk.

Bakgrunnen for undersøkelsene som er gjort er den økende interessen for torskeoppdrett de siste årene, samtidig som produksjonen er ventet å øke fremover.

- For å sikre en miljømessig forsvarlig vekst, er det avgjørende å styrke kunnskapsgrunnlaget betraktelig, spesielt med tanke på miljøeffekter av rømming og kjønnsmodning og gyting i merd, skriver direktoratet.