– Det vi ser, er at tareskogen med hele sitt samfunn av organismer ikke kommer helt tilbake til slik den var før høsting. Det er vanlig med fire års hvileperiode i andre fylker, men hvis taresamfunnene skal etablere seg igjen fullstendig før ny høsting, er ikke fire år lang nok hvileperiode i Nordland, sier forsker Henning Steen ved Havforskningsinstituttet.

Forskerne har de siste fire åra fulgt med på tarenæringas prøvedrift av stortarehøsting i de sørlige delene av Nordland. Forskerne har både overvåket tarens gjenvekst og hvordan livet i tareskogen har kommet tilbake, melder HI i en omtale av rapporten.

Stortare blir i dag høstet kommersielt langs norskekysten nordover til og med Trøndelag.

Regelverket sier at det skal gå fem år mellom kvar høsting slik at taren får ei pause på fire år. Dette er ikke nok dersom en skal starte med taretråling også i Nordland. Taresamfunnene rekker ikke å komme helt tilbake før ny høsting.

Etter tråling av stortare kommer selve taremassen relativt raskt tilbake og blir like stor og tett som den var før trålinga. Men mangfoldet av alger og dyr på og mellom tarestilkane brukerr lenger tid på å komme tilbake, viser forskninga.

Du kan lese mer om saken her.