«Lomstind» er den niende i rekka av den «lille» 11-metringen fra verftet i Mandal, og kommer bare seks uker etter den forrige 11-metringen, «Christina E».

– Dette er to prikk like båter, som vi har bygget parallelt, sier salgssjef Andre Rustad ved GOT Skogsøy til Kyst og Fjord.

Rigget for garn

Når Rustad kaller sjarken «liten», er det fordi han sammenligner med verftets store 11-metringer. Men også den lille er stor nok, med en lettskipsvekt på 47 tonn og et lasterom på 20 kubikkmeter.

Toppfarten er på ni knop, mens marsjfarten er 7,5 – 8 knop. Båten er rigget for garn.

- En «super-sjark», mener Rustad, som ønsker rederen lykke til.

Båten ble overlevert tidlig i forrige uke, men ligger fortsatt i Mandal og venter på transporten nordover.

Opp fra 10,66

Etter å ha drevet «Fjord Pioner» på 12,95 meter i noen år, fikk Pettersen bygget 10,66 meter lange «Lomstind» i 2012, ved Båt og Motorservice A/S i Rørvik. Nå øker lengden og bredden med henholdsvis 33 og 19 centimeter, mens lasteromsvolumet er det samme som før.

Verftet i Mandal har bygget fiskebåter på løpende bånd de siste årene, på litt over tre år har verftet bygget 21 nye båter. Men per nå har de ikke flere fiskebåter i ordreboka.

- Det er ikke den store etterspørselen akkurat nå, men vi håper det kan løsne litt utover våren, sier Rustad, som tror årsaken er sammensatt; ei kvotemelding som ikke er landet, lavere torskekvote og høyere utgifter.

Inntekt fra Andfjorden

Med base helt sørvest på Senja er det Andfjorden som gir det meste av inntekta for den nye båten. Fiskefeltene ligger tett som hagl, fra ti minutter til to timers gange fra kaia. Utenom torsken, er både kveite, rognkjeks, blåkveite, breiflabb, uer og sei lett tilgjengelig. Alt tas med garn, også blåkveita ute i Stordjupta.

- Til vanlig er det ikke bruk for å reise langt for å finne fisken vi trenger. Det meste er rett utfor stuedøra, uttalte rederen til Kyst og Fjord da gammelbåten var ny for 12 år siden. Det har ikke lyktes Kyst og Fjord å få tak i Håvard Pettersen denne gangen.

12 år etter forrige gang, har senjaværingen Håvard Pettersen bygget ny båt. Dette bildet er fra 2012. Foto: Dag Erlandsen
Fra køya kan skipperen følge med på Olexen om hvor i verden de befinner seg. Eller for den saks skyld se på TV. Foto: GOT SKOGSØY
God utsikt fra førerplassen. Foto: GOT SKOGSØY
Fra maskinrommet. Hovedmotor nærmest, aggregatet bak til høyre. Foto: GOT SKOGSØY
Ert brukbart bad er det også blitt plass til. Foto: GOT SKOGSØY
Også ei romslig messe med sittegruppe er det plass til i styrhuset. Foto: GOT SKOGSØY

Spesifikasjoner

FartøytypeSkogsøy 36

Rigget for Garn

Lengde: 10.99 meter

Bredde: 4.80 meter

Byggemateriale: Aluminium

Lasterom: 20 m3