For første gang i kystlagets historie tørker de i år boknasild i to omganger på loftet på slippen i Fosnavåg, forteller Svein Sporsheim i Herøy Kystlag.

– Den har nå hengt i 22 dager og er klar til koking og ideell som boknasild, ifølge Sporsheim.

Viktig finansieringskilde

For de som heller vil ha den som tørrsild, kan de la den tørke hjemme i rundt 10 dager til. Temperaturen skal være mellom minus tre og pluss sju, forteller han.

Det aktive kystlaget satser på boknasild som en viktig finansieringskilde, i tillegg til inntekter fra gjestebryggene i Fosnavåg. De jobber for å bevare gammel kystkultur og dokumentere utviklingen fra seilskutetiden og frem til i dag.

Kystlaget opplyser at de denne uken har åpent for salg av boknasild mandag og tirsdag fra klokken 11 til 17. Det er rundt 700 sild igjen, forteller Sporsheim mandag formiddag.

– Silden får vi gratis av Fosnavaag Pelagic, og vi takker dem så mye, legger Sporsheim til.

Hvordan tørke boknasild selv

Kunsten å tørke sild gir Sporsheim inntrykk av å kunne både godt og grundig. Han lærer villig bort kunsten videre til nye som er interessert.

  • Stikk kniven ned i nakken på silda, men skjær ikke heilt igjennom. Skjær bakover langs beinet til det er seks-sju cm igjen. Stikk kniven igjennom, og fortsett til det er rundt to cm igjen.

  • Ta ut innmaten, og vreng fisken.

  • La silda ligge i isvann over natten for å få ut blodet. Det er viktig at det er isvann, og at det ikke blir brukt salt.

  • Skrap ut svømmeblæren.

  • Legg silda i vann en halvtimes tid.

  • Heng den på hjell under tak, skinn mot fisk, ikke fisk mot fisk, og med 10 cm avstand. Temperaturen kan være fra 6-7 grader og ned til minus tre.

  • Lagres i papirsekk på et tørt sted.

– Rundt 20 dagers tørke er ideelt for boknasild. De som vil ha tørrsild kan la den henge 10 dager til, sier Sporsheim.