- Hvorfor spiser vi ikke mer fisk, lurte 1.–4. klasse. Undringen ga elevene Helseprisen i Årets Nysgjerrigper 2011.

Elevene på småskoletrinnet hadde fisk som tema. De lærte om ulike fisker og hadde i oppgave å notere hva de hadde spist til middag i en hel uke, melder nettstedet nysgjerrigper.no. Da de krysset av på tavla om de hadde spist kjøtt eller fisk, hadde alle sammen spist mye mer kjøtt enn fisk.

Spennende retter

Elevene trodde at mange barn ikke likte fisk. Favorittmaten er pizza, spaghetti og taco. En av jentene lanserte hypotesen om at kanskje foreldrene tror det er vanskelig å lage fiskeretter som ungene liker. De trodde også at fisk er noe eldre mennesker spiser. Fisk er gammeldags! Elevene har frukt på skolen som de vet er viktig å spise.

Smaksprøvedagen ble planlagt og gjennomført. Seks retter stod på menyen: Tomatsuppe, kjøttdeig og tomat, grønnsakswok med laks, torskegryte med grønnsaker stekt i oven, pasta med laks og ostesaus, grønnsakswok med reker. Elevene i barnehagen og de som går på mellomtrinnet ble invitert til å smake – og til å gi terningkast.

Fisken var best

Fiskerettene fikk høyest terningskast. Elevene tror derfor at barn kanskje liker fisk når de får velge oppskrift selv og være med på å lage det. Forskerne som svarte barna sier at de blir påvirket at smaken til de voksne. Spørreundersøkelser blant de voksne, forteller også at barna burde få være med å lage fiskemiddager. En opptelling i butikker viste at det er mye mer kjøtt enn fisk til salgs.

Kokebok

Som en avslutning på prosjektarbeidet, inviterte de foreldre og søsken til fiskemiddag der de serverte fire fiskeretter. 50 personer kom og både store og små ga tilbakemelding om at fisk er godt! Som et resultat av arbeidet, lager elevene en kokebok.