- Den fisken skal vi få på menyen til italienske Ristorante Frosio i Bergamo, sier Halvor Hansen i Halvors tradisjonsfisk AS.

Han er med i et forskningsprosjekt på levendetorsk sammen med matforskningsinstituttet Nofima og bedriften Nic Haug på Ballstad i Lofoten, melder Nofima på sine nettsider.

Både Helge Haug i bedriften Nic Haug og Halvor Hansen gleder seg over at hvit og levende torskekvalitet henges på hjell til tørrfisk. Det to har allerede utvannet kvalitetstørrfisk på menyen hos Frosio Ristorante som har ei stjerne i den fornemme Michelin-guiden. Nå blir det enda bedre med levende. Det har aldri skjedd før.

En tredje aktør er fiskebåtreder André Reinholdtsen fra Myre i Vesterålen. Reinholdtsen har samarbeidet med Nofima om levendefisk i ti år.

Nå leverer han topp kvalitet via Ballstad og Tromsø til Italia.

- Både Halvor Hansen og Nic Haug er ekstremt opptatt av at alt de produserer skal ha ypperste kvalitet. Det er absolutt spennende at vi i samarbeid moderniserer et 1000 år gammelt produkt gjennom å satse på torsk som fanges og holdes levende helt fram til produksjonsøyeblikket, sier seniorforsker Kjell Midling ved Nofima til nettstedet nofima.no.