- Det dreier seg egentlig ikke om noen ny og avansert teknologi, men om å tenke litt annerledes. Poenget er at dette skal gjøre hverdagen i styrhuset litt enklere, sier Kristoffer Tennøy til Kyst og Fjord. Han er selger i Furuno AS i Ålesund, som har utviklet konseptet i samarbeid med et tysk selskap, med både en utgave for større fartøy med flere arbeidsstasjoner og én for arbeidsbåter, servicefartøy og mindre fiskefartøy.

Systemet gir deg ulike modus, med faste plasser for hvilke funksjoner du vil ha på hvilke skjermer. Ett modus for hvert type fiskeri, ett for leting, ett for steaming, ett for lossing og så videre.

- Så enkelt som vi kunne

Siden 2012 har Furuno jobbet med dette konseptet, som fått navnet BlueBridge. Nå er tredje versjon ute. Versjonen har foreløpig kun funnet veien til eksisterende fartøy, i forbindelse med tekniske oppgraderinger om bord. Tennøy håper de snart får sitt første nybygg.

Slik ser dashbordet på Nordfisk ut etter oppgraderinga. De fire viktigste skjermbildene samles på 55-tommeren.

– Vi har gjort dette så enkelt som vi kunne. To tastetrykk, og så har du byttet modus på samtlige skjermer. I tillegg trenger du kun én mus, som du «tar med deg» hele veien, sier han.

Fra to til 15 skjermer

Skipper Ivar Andreassen (58) på Bodø-båten «MS Nordfisk» er en av dem som var rimelig lei av «duppedittene». Nå er styrhuset oppdatert og «kortstokken» sortert. Med oppvekst først på 60-tallet kan skipperen definitivt ikke regnes som en del av «playstation-generasjonen»; de som er vokst opp med dataskjermer rundt seg fra de ble født.

– Én ting er alle monitorene som henger ned overalt hvor du snur deg i styrhuset, men så kommer alle musene i tillegg, én for hver skjerm. Du kan jo tenke deg all ugangen de finner på når båten begynner å slingre og de små bandittene hopper ned på dørken og kastes alle veier, sier Andreassen, som har vært skipper i rederiet siden 1987. Den gangen hadde han to skjermer i styrhuset. Nå vet han ikke hvor mange det er blitt, med mindre han står på broa og teller nøye.

- Musa henger etter halen

- Ei mus som henger etter halen må være noe av det mest kreative som finnes, det er utrolig hva den rekker å programmere innen vi får fanget den igjen, flirer han, og avdekker en ikke ubetydelig språklig kreativitet om bord.

- Skjermene er selvfølgelig nyttige, hver for seg. Nordfisk fisker med både not og trål, med hver sine vidt forskjellige teknologier, og heldigvis har vi fått oppleve utrolige fremskritt i disse åra. Men du kan ikke ha 15 skjermer rett foran auan, og samtidig følge med på alt som skjer utenfor styrhuset, sier han.

- Vi har fått en 55-tommers skjerm, som kan deles i fire, hver på 23 tommer, hvor vi pleier å samle de viktigste funskjonene. Det er blitt et kjempefremskritt.

- Nyvinningen er en fancy installasjon for oss som står i styrhuset. Når du liker en måte du har organisert skjermen på, lagrer du innstillingene, og neste gang fortsetter de bare der du slapp.