- Vi hadde for så vidt kontroll, men i verste fall kunne dette utviklet seg farlig, sier skipper Kai Eivindson til Kyst og Fjord. Gjentatte resultatløse opprop fra Bodø Radio fikk Kystvakten til å frykte at noe var alvorlig galt.

Det var onsdag i forrige uke at den 24 meter lange båten, som ligger øst i Barentshavet på jakt etter snøkrabbe, meldte fra til rederiet at det hadde fått problemer med en ei lensepumpe i RSV-anlegget. Da Bodø Radio noe senere forsøkte å få kontakt med fartøyet, kom det ikke noe svar. I Forsvaret tok man ingen sjanser; et Orionfly fra Andøya ble sendt til værs for å finne båten og kystvaktbåten KV «Andenes» ble sendt mot siste oppgitte posisjon.

- Dramatikken bestod i at vi ikke fikk direkte kontakt med fartøyet og at vi ikke kjente til omfanget av problemet, sier operasjonsoffiser på kystvakta, Knut Bjørkly. Sporingsdata viste hvor fartøyet befant seg, men ikke noe mer.

- Vi har vært borti det før; at enkelte områder i dette farvannet opptrer som rene blindssoner, utenfor både radio- og radarrekkevidde, sier han.

Orion fant «Havnefjell» og holdt seg i lufta over båten i seks timer, til kystvaktskipet hadde funnet fram til båten. Med assistanse fra kystvaktfolkene fikk mannskapet flyttet en annen pumpe fra fabrikken om bord, og montert den i RSV-anlegget. Dermed fikk vannet ut. «Havnefjell» gikk deretter til Båtsfjord for egen maskin, men ble for sikkerhets skyld eskortert av kystvaktbåten. Følge var framme i Båtsfjord natt til lørdag.

- Her er takstmann, havarikommisjonen og flere andre på kaia, så alene er vi i hvert fall ikke, sier skipperen.