Lørdag 6. oktober arrangeres Varangermesterskapet i fiskekaker på Domstein-bygget i Vadsø i forbindelse med krabbefestivalen i byen.

I Varanger har en lange tradisjoner for å lage fiskemat. Tilgang på fersk hyse av topp kvalitet har gjort at mang en husmor og husfar opp gjennom årene har laget de mest herlige fiskekaker. Oppskrifter er blitt holdt hemmelige i generasjoner og familier i området har høylytt hevdet at fiskekakene til mamma, bestemor eller pappa for den saks skyld er de beste som finnes, melder Finnmark fylkeskommune på sine nettsider.

Det skal konkurreres i to klasser: Tradisjonelle fiskekaker og åpen klasse.

Følgende regler gjelder:

Tradisjonelle klasse:

Hyse skal brukes som hovedingrediens. Løk er tillatt som tilleggsingrediens.

Åpen klasse:

Alle fiskelag og alle tilleggs ingredienser er tillatt.

Begge klasser:

Ingen begrensninger i forhold til krydder og blandingsforhold. Potetmel, smør, melk osv er selvsagt.

Fiskekakene bedømmes ut fra:

Form og utseende, smak, konsistens, lukt og den totale opplevelsen.

Fiskekakene bedømmes av en jury.

I tillegg deler vi ut pris for folkets favoritt i tradisjonell klasse. Det betyr at publikum kan være med på å stemme fram sin favoritt.

Deltakerne må være fra Varangerområdet eller ha røtter i Varanger. En kan delta i en eller begge klasser. Deltakerne må minimum levere 30 fiskekaker i hver klasse til konkurransen. De bør helst være ferske. Deltakelse er gratis. Offentliggjøring av oppskriften er frivillig. Om noen trenger å få kjøpt fersk hysefilet til konkurransen så si fra om det ved påmelding, melder Finnmark fylkeskommune.