«Reinebuen» var innom Lofothvals anlegg i Svolvær onsdag for å levere første ladning etter å ha skutt 39 dyr på strekningen Lofoten – Varanger.

I godt hold

Skipper Bjørn Rikard Andersen anslår at de hadde med seg noe under 60 tonn kjøtt, noe som er god vekt ut fra antallet dyr.

- Vi ser at kvalen er i bedre hold i år slik at vi har litt mer vekt per dyr enn normalt for tida. Vi estimerer vekta ut fra lengden og omkretsen rundt brystpartiet på hvalen. Men du vet, det er med kvalen som med oss folk, det er ikke der kiloene legger seg. De kommer lenger ned, ler Andersen.

Et av årets første dyr på dekk fotografert tidligere i april. Foto: Reinebuen

Været bestemmer

Mesteparten av kvalene ble skutt i området rundt Vardø og Kiberg, der tilgangen på kval er god takket være innsiget av lodde.

- Det er skutt over 100 kval der på bare to- tre uker av 3- 4 båter, så det er godt med kval der nå. Det er lodda som trekker dem inn, den reker helt oppi fjærsteinan. Det har handlet mest om været, for når det ligger på med vestlig vær er det få plasser som er gode å finne og å skyte kval.

Del-leveranse

«Reinebuen» gikk hjem til Reine etter levering av rundt 40 tonn til Lofothval i Svolvær. Båten har ennå 20 tonn igjen om bord som skal leveres før de går ut på ny tur.

- De må få produsert unna litt på land før vi leverer resten.

Lønnsomhet under press

Andersen er spent på resten av sesongen. Kvalfangerne opplever det samme som resten av verden, med økt pris på olje og andre viktige innsatsfaktorer.

- Dieselprisen har dobla seg og granatene har økt med 200 kroner stykket, fra 4 850,- til 5 050,- Samtidig er kvalprisen løfta med bare 50 øre, til 37,50 kroner kiloen. Det går nå oppover om ikke annet, selv om det er lite, sier Andersen.

Med 60 tonn til 37,50 per kilo hadde «Reinebuen» med seg kvalkjøtt for rundt 2,2 millioner kroner.

Reinebuen driver med både kvalfangst, torskefiske og sildefiske. Foto: Sigmund Olsen

Gode fjellsko

- Men hvor lønnsomt dette blir får vi se på vi vet hvor mye olje vi har brukt. Jeg ser nå på dette over hele året, for det har alltid svinga opp og ned. Noen ganger svinger silda, andre ganger torsken og noen ganger svinger det i motfase sånn at året likevel blir bra. Skal man bare springe på toppene må man ha gode fjellsko, mener kvalfangeren fra Reine.

- Det er ikke to streker under svaret før året er ferdig.

God fart i fangsten

Markus Friis ved Råfisklagets kontor i Svolvær opplyser at det ble skutt 62 dyr i forrige uke, og at det til nå i år er skutt 118 vågehval.

- Flere båter har kommet seg i fangst, det er åtte fartøy som nå er ute. Hovedtyngden av fangst skjer på Varangerfjorden, men det rapporteres om kval på hele Finnmarkskysten, sier Friis.