– Vi går inn for å opprettholde kvota vi har hatt, nemlig 1286 dyr, sier leder i Norges Småkvalfangerlag, Truls Soløy.

I dag møtes hvalfangerne i Svolvær. Ikke til et formelt årsmøte, men til medlemsmøte. Bortsett fra denne lille forskjellen vil det meste minne om et godt, gammelt årsmøte, forsikrer Soløy.

- Myndighetene vil være representert både fra Fiskeridirektoratet og Nærings- og fiskeridepartementet, hvalfangstkommissær Ole-David Stenseth kommer, likeså professor Lars Walløe, leder av Norges delegasjon i den internasjonale hvalfangstkommisjonens vitenskapskomité, og forskninga, representert ved Arne Bjørge. Samt at Norges Råfisklag, Merkevareforeninga og de fleste hvalfangstfartøyene vil være representert, forteller Soløy.

I september var det årsmøte i den internasjonale hvalfangstkommisjonen IWS i den slovenske havnebyen Portoroz. Der ble IWC bedt om å foreslå ny årskvote for den norske fangsten, men det gjorde ikke IWC. Dermed er det opp til Norge selv å fastsette kvoten. De siste seks årene har kvota vært på 1286 dyr, men hvalfangerne har som regel ligget på godt under halvparten. I år ble det fanget 731 dyr av 21 aktive fangstskuter.

- Jeg ser ingen grunn til at vi ikke skulle fortsette med 1286 dyr. Det ble rekord i sommer, men vi kan fortsatt fange mer. Merkevareordninga er kommet på plass og har bare så vidt begynt på virke, vi tror dette får effekt i de kommende årene.

Mer i papiravisa