I dag samles hele klippfisknæringen i Lisboa for å diskutere framtidsutsiktene for ett av Norges største eksportprodukter.

Internasjonalt

Klippfisk er Norges største eksportvare på torsk. I fjor eksporterte vi 99.000 tonn, som er tidenes høyeste volum. Portugal er vårt desidert viktigste marked og kjøper en tredjedel av vår klippfisk. Det er bakgrunnen for at Norges sjømatråd arrangerer et klippfiskseminar i Lisboa, som samler deltakere fra både Norge, Portugal , Spania og Brasil

Politiske samtaler

Aspaker skal også ha politiske samtaler med landbruks- og havminister Assuncão Christas og vil bruke anledningen til å ta opp markedsadgang for norsk sjømat i EU, slik hun i forrige uke tok opp dette med henholdsvis den tyske landbruksministeren og den nye fiskerikommissæren i EU. Portugal er en viktig alliansepartner for Norge inn i EU på grunn av klippfiskeksporten, men også fordi Portugal har politiske målsettinger om en større satsing på marine ressurser.

Omvisning

I forbindelse med besøket vil fiskeriminister Elisabeth Aspaker også få en omvisning av en av nestorene i norsk klippfisknæring, Bjarne Hagensen. Han har over 60 års erfaring på det portugisiske markedet.