Blant sjarker og til full jubel ble fredag støttefartøyet «Inger Johanne» døpt ved Redningsselskapets stasjon i Svolvær. Båten er gitt av Torbjørn Josefsen, til minne om og oppkalt etter hans kone, Inger Johanne.

I 2022 løste redningsskøyta i Svolvær, «Sundt Flyer», 210 oppdrag, der hovedvekten var knyttet til fiskerinæringen. Nå får mannskapet enda et verktøy, som blant annet kan inngå i søk- og redningsoppdrag, brukes som plattform til dykking og bistå i oppdrag for å verne miljøet og hindre forurensing.

Redningsselskapets nye støttefartøy, «Inger Johanne». Foto: Eirin Heddeland / Redningsselskapet

En testamentarisk gave

– Vi har bestandig vært veldig glade i sjøen, og har hatt mange båter, forteller Torbjørn Josefsen, som bor med utsikt til Redningsselskapets stasjon i Svolvær, og nå også til det splitter nye fartøyet.

Josefsen har testamentert store deler av sin egen og Inger Johannes arv til Redningsselskapet. I et intervju fra 2022 forteller han om gaven.

– Hvis jeg gir dem penger, så har jeg gjort en god gjerning. Og resultatet av det ble et fartøy. Den eneste betingelsen jeg satte var at det skulle hete «Inger Johanne», forteller Josefsen.

Den testamentariske gaven har også finansiert oppussingen av et ubrukt lokale på Redningsselskapets stasjon i Svolvær, som nå brukes som samlingssted for eldre.

– Inspirerer flere til å bidra

Støttefartøyet, som er av typen Arronet 35 Surprise Work, med topphastighet på 45 knop og utrustet med blant annet kran og stort lastedekk, vil inngå i Redningsselskapets beredskap ved stasjonen i Svolvær.

– Utvidelsen av vår flåte er avhengig av medmennesker som Torbjørn, som ønsker å gi tilbake til samfunnet, og til å hjelpe oss å gjøre vår jobb, sier Grete Herlofson, generalsekretær i Redningsselskapet.

Torbjørn har fortalt åpent om sin testamentariske gave til dette samfunnsnyttige formålet, som Herlofson forteller at hun håper inspirerer flere til å bidra.

Fakta RS «Inger Johanne»:

Type: Arronet 35 Surprise Work (modifisert):

Lengde: 10,7 meter (35 fot)

Motorisering: 2x Mercury 300 hk.

Toppfart: 45 knop

Makslast fordekk: 1000 kg.

Navigasjon: Elektronisk kart, radar, satelittkompass, AIS, ekkolodd, autopilot

Utstyr: 1,5 meter landgangslem, flyttbar dekkskran, 2000W bensindrevet aggregat, Honda lensepumpe, startbooster til starthjelp.

Giver Torbjørn Josefsen med mannskapet på redningsskøyta i Svolvær.