Det var i halv ni-tida i morges at fisker Endre Jakobsen (51) fra Båtsfjord sendte ut nødsignal fra Sandfjorden mellom Kongsfjord og Berlevåg. Båten tok inn vann og Jakobsen gjorde seg klar med redningsdrakta.

- Jeg vet egentlig ikke hva som skjedde. Jeg stod akter og satte lina, og hørte ikke at alarmen gikk framme i styrhuset. Da jeg var ferdig å sette og oppdaget hva som hadde skjedd, var maskinrommet allerede halvfullt med vann. Forsøkte å lense, men det kom bare mer vann inn enn jeg fikk ut.

- Jeg har ingen forklaring på dette, været var godt, vind av kuling styrke, forteller Jakobsen, som umiddelbart sendte ut nødsignal.

Da alarmen gikk, ble alle tilgjengelige ressurser satt inn; kystvaktskipet KV «Farm» fikk lettbåt på vannet, og ankom «Havbrus» før alle andre. Fra Båtsfjord kom redningsskøyta, mens både fiskebåten «Soya» og oljevernskipet «NSO Crusader» satte kursen mot havaristen. Sea King var bare 15 minutter unna og Hermansen anså at man hadde situasjonen under rimelig kontroll. Lensepumpe ble forsøkt satt inn, men dessverre, båten lot seg ikke berge.

- Men det viktigste fikk vi med tilbake til land, sier Hermansen, som kunne sette Jakobsen trygt på kaia hjemme i Båtsfjord samme morgen.

Plastbåten «Havbrus» var 12,35 meter lang og bygget i 1987.