Brødrene Knutsen så at de ville bli rekordtidlig ferdig med kvota til 60-fotingen «Bjørnholm». Da gikk de hen og kjøpte sjark. Nå er også den så og si i boks..

- Hadde det ikke vært for det dårlige været, ville vi vært i mål for lengst, sier de to til Kyst og Fjord.

Alle har fått torsk

- Fisket har vært usannsynlig godt denne vinteren. Alle har fått torsk, på juksa, lina, snurrevad og garn. Så det var jo fristende å benytte seg av muligheten når den først bød seg.

I begynnelsen av mars var den seks år gamle ferdig utstyrte og nyklassede Selfa-sjarken på 40 fot fra Reine blitt deres, med kvote på 35 tonn sløyd torsk. Etter tre ukers fiske var det bare fem tonn igjen. På det meste har de vært oppi sjøvær på 4000 kilo.

Kondemnerte sliteren

De to kan slett ikke kalles habile sjarkfiskere. I 27 år eide og drev de 70-fotingen «Nytun», en av de absolutte sliterne på Myre. Garnbåten ble blant annet kåret til årets båt i Øksnes kommune, den brakte på land ufattelig mye råstoff året igjennom, og langtfra bare torsk. Båten gikk ut når andre holdt seg i land og holdt havnas hender i arbeid med blåkveite og uer, lenge før reguleringsmyndighetene begynte å interessere seg for disse fiskeriene.

Men i 2009 var det slutt. Stålplatene i skroget var blitt for tynne, og de så det ikke likt å investere videre i den snart 50 år gamle båten. Sliteren ble solgt med kvote og senere kondemnert, mens de to brødrene overtok drifta av den langt nyere 60-fotingen «Bjørnholm», beholdt mannskapet og fortsatte garnfisket ute i egga som før.

Samtidig har de snust på muligheten for å bruke noe av salgssummen etter «Nytun» på en høvelig sjark. Da fisket slo til etter nyttår ble det plutselig brennaktuelt.

- Før eller siden ville vi kanskje kjøpt oss en mindre båt. Men slik fisket utviklet seg, var tidspunktet der.

Fra de bestemte seg for kjøp, til båten var deres, gikk det tre uker. 16. februar var «Bjørnholm» ferdig med kvota på 120 tonn torsk. Kort tid etter kunne de fortsette fisket med sjarken.

Rimeligere drift

Skipper Tor Gunnar medgir at det er tungt å hale 4000 kilo torsk på dekk når man bare er to mann. På den annen side har de en kortere arbeidsdag enn de er vant til. Skal de ut i egga, kaster de tampene halv fire på morran, og går utover i to og en halv time. Nå når de ilene etter bare en halvtimes gange, og det holder å gå fra kai klokka sju. Samtidig er de selvsagt langt tidligere på land igjen.

Også bunkersutgiftene er i to forskjellige divisjoner. En tur ut til Jenegga og tilbake krever 500 liter olje, mens et sjøvær med «Tor Johnny» krever bare tiendeparten. De to lenkene settes bare en mil fra land, på 40-80 favner. I egga settes garna på opptil 120 favners dyp.

- Vi har jo ingen erfaring fra oppmed-fiske, så det blir litt mer prøving og feiling enn vi er vant til. Men det blir galt å si at vi startet på bar bakke.

Av Dag Erlandsen