Det er Sjømatrådet som tirsdag inviterer torskenæringa i Lofoten og omegn til førpremiere på TV2-dokumentaren «Norsk på italiensk» som vises i romjula. Det skjer i Lofotr Vikingmuseum på Borg i Vestvågøy og rådet frister med både førpremiere og førjulshygge.

Dit kommer også en spent Bjørn-Ivar Arntsen. – Jeg er spent på å se hvordan det blir. Rammene var det i alle fall ingen ting å si på. Vi hadde noen magiske oktoberdager på havet, der jeg viste TV-teamet hvordan vi fisker torsk. Nå er jeg spent på om de får fram hvordan det faktisk var.

Etter dagene i Lofoten, reiste alle til Napoli, der det handlet om tørrfisk. Og Bjørn Ivar fikk servert sine to beste fiskemåltider noensinne.

Programmet følger i første rekke virksomheten til Lofoten Sjøprodukter. Familiebedriften, som både driver oppdrett og tørrfisktilvirkning, har eget eksportselskap i Napoli, men er fortsatt solid plantet i Mortsundet i Vestvågøy, og med mottak på Napp i nabokommunen Flakstad.

- At det akkurat var jeg som ble med på dette, var tilfeldig. Lofoten Sjøprodukter ønsket at en av dem som leverer på mottaket skulle ta med TV-teamet ut. Og med båt på verksted, var jeg den eneste som hadde tid. Vi brukte nabobåten «Josberg», fikk bare hyse, men det gikk neppe ut over filminga.

- Hva føler du nå? Blir du kjendis?

- Nei, kjendis. Men det er en viss fare for at mange kommer til å like det de ser. Og det er jo artig, å få være ambassadør for Lofoten og Nord-Norge.