- Vi har ikke helt fått det til på blåkveita. Et så krevende fiskeri på så store dyp er ikke akkurat det enkleste du kan gjøre med en helt ny snurrevadbåt, sier Arve Teige til Kyst og Fjord.

Dro rett på blåkveita

Brødrene fra Fosnavåg, som har vært fiskere stort sett hele livet, dro rett fra verftet i Mandal til Trændjupet med nybåten. Der fikk de opp 1200-1300 kilo blåkveite, før de gikk på land og skiftet ut deler av tauverket til noe nytt og bedre. Med et lasterom på 70 kubikkmeter, kan man vel ikke akkurat si at hun kom fullastet til kai.

Nå venter de på neste tur nordover, som går så snart nordavinden har løyet. Kanskje i kveld eller i morgen tidlig.

Mannskapet har en lengre prøveperiode i farvannet utenfor Mandal bak seg, for å teste ut alle funksjoner på båten. – Jeg tror vi har igjen for det, sier skipperen til Kyst og Fjord.

Skal øke kvaliteten

Med ny kjøl under føttene og 250 flere hestekrefter enn før har brødrene med dette konvertert fra garn til snurrevad. Kraftigere vinsj, fabrikk med to sløyemaskiner, bløggeband og RSW er stikkord for 50-fotingen, som har fått en prislapp på 35-40 millioner kroner. Hensikten med investeringa er å få opp kvaliteten på råstoffet.

Båten er bygget ved GOT Skogsøy, nøyaktig som gammelbåten, som var bygget i 2015.

- Også den båten var rigget for snurrevad, ved siden av garn. Vi har følgelig driftet med snurrevad tidligere, men ikke på langt nær slik vi satser nå.

Snurrevad blir dermed det helt dominerende redskapet, kun de pelagiske kvotene skal opp med not.

- Ryddig byggeprosess

Teige berømmer verftet, som har kjørt en svært ryddig prosess, og der rederiet selv har hatt en egen prosjektleder som har styrt prosessen, mens de fire fiskerne stort sett har vært opptatt med å fiske.

Nye «Argo» er nær identisk med to nykommere fra i fjor, «Straumværing» og «Flipper», i et velprøvd design som flere ganger har bevist sin berettigelse. Teige sier de opplever båten som trygg og god i sjøen - også onsdag, da de rundet Stad i stiv kuling. Båten er blitt noe forsinket fra verftet, noe som ikke har bekymret brødrene nevneverdig. – Gjennom nybåtordninga er torskekvota fisket av et annet fartøy. Vi har ikke noe etterslep som vi nå må ta igjen.

Blir «nordnorsk» båt

Selv om Møre og Romsdal er hjemfylket, vil «Argo» i stor grad operere i nord. 168 tonn torsk, 875 tonn hyse, 315 tonn makrell og 250 tonn NVG-sild tilsier mange døgn på nordnorske fiskefelt. Bare seikvota på 339 tonn kan tas ute i eggakanten på 62-graden, selv om Teige regner med at også dette fisket i stor grad vil finne sted i nord. Med store hysekvoter kommer båten til å drøye sesongen med hysefiske utfor Øst-Finnmark langt utover høsten.

- Ikke noe heimfiske, altså?

- Nei, nesten ingen ting. Det er i nord det foregår nå.

Spent på sei- og hyseprisene

«Alle» snakker om økte torskepriser, men om bord på «Argo» er de mer opptatt av sei- og hyseprisene. – For oss er det her den store forskjellen ligger. Med gode priser på hyse, og et godt fiskeri, vil vi kunne se store utslag på bunnlinja.

Rederiet Teige & Teige AS hadde i 2020 en omsetning på nær 14 millioner kroner, med et driftsresultat på 5,5 millioner.

Arbeidsdekket.
Fabrikken.
Mannskapslugar.
Godt armslag i styrhuset.