Tirsdag fikk nemlig 19 ungdommer fra Kjøllefjord og Mehamn et skikkelig sikkerhetskurs - før de gir seg i kast med fiskefeltene utenfor halvøya. Og som de har lengtet etter i hele vår mens det har pågått et stormfiske nesten helt inn i fjæresteinene.

Omfattende kurs

Sikkerhetskurset ble tirsdagens store happening under Fiskeridagan i Kjøllefjord. Fra tidlig på morgenen til langt ut på ettermiddagen ble deltakerne drillet i sikkerhet om bord i fiskebåten.

Dagen startet med et førstehjelpskurs som ambulansesjåfør Inge Nygård gjennomførte. Deretter sto brannøvelse på programmet - hvor samtlige fikk prøvd seg som brannmenn med treningsutstyret til det lokale brannvesen.

Videre måtte samtlige deltakere gjøre seg grundig kjent med redningsskøyta Odin - og hvilke prosedyrer som følges når ulykken er ute. Ungdommene fikk også en innføring i å lage forskjellige knuter og pålestikk.

Redningsøvelse

Det helt store høydepunktet ble likevel selve redningsøvelsen ute på havna. Her fikk samtlige testet ut bruken av overlevningsdrakt. Etter å ha tatt drakten på, bar det nådeløst ut i ishavet. Men selvsagt i kontrollerte former.

Med stødig veiledning fra mannskapet om bord i opplæringsfartøyet «Finnmarksfisk», hoppet de påtroppende fiskerne i tur og orden ut i sjøen - og fikk satt teorien ut i praksis.

Lærerik dag

Samtlige deltakere var fornøyd med dagen - og følte at de hadde fått en meget viktig lærdom før de nå skal gi seg i kast med ungdomsfisket. Både i Mehamn og Kjøllefjord har kommunene leid inn fiskebåter i sommer - slik at ungdommen får prøve ut fiskeryrket.

I tillegg får de nå med seg et eget sikkerhetssertifikat etter tirsdagens sikkerhetsopplæring.