Pumpene er en del av Norges bistand til landet etter den ødeleggende Kakhovka-dameksplosjonen, skriver Kystverket.

- Føles godt

– Det føles godt at vi i Kystverket kan bidra med utstyr som kan lindre situasjonen litt, med tanke på den vanskelige situasjonen Ukraina befinner seg i etter sprengingen av den store Kakhovka-dammen tidlig i juni, sier fungerende direktør for miljøberedskap, Rune Bergstrøm.

- Etter forespørsel fra Ukraina donerer Kystverket tolv effektive vannpumper som kan brukes til brannslukking, for å redusere effekten av flom eller for å pumpe vann der vannforsyningen er ødelagt, skriver Kystverket i en melding.

Donasjonen er godkjent av UD (Utenriksdepartementet) og er en del av Norges bistand til Ukraina. Totalt har denne forsendelsen en verdi på litt under en million norske kroner. Kystverket har tidligere sendt en mindre båt (Rana) og en del vernebekledning til det krigsrammede landet.

Blir raskt erstattet

Siden donasjonen er godkjent av DU, vil Kystverket få dekket kostnadene. Erstatningspumper kan skaffes raskt for å unngå at beredskapen svekkes.

Forsendelse består av åtte Otterpumper, fire Hondapumper samt ulike pumpeslanger som er klargjort for levering. DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) har samarbeidet tett med Kystverket i forbindelse med denne forespørselen, og direktoratet vil videre sørge for transporten fra Horten til destinasjonen i Ukraina, melder Kystverket.