- Vi vil synliggjøre skreien og Vesterålen, ikke bare sitte og se på oljefortegnelsene, sier Arne Antonsen, pensjonert kaiformann og leder i arrangementskomiteen. Med klar henvisning til Arbeiderpartiets oljefeber, gjør han det klart:

- Det er skreien vi lever av her, og ingen ting annet.

Festivalens høydepunkt er selvsagt verdensmesterskapet i torsketungeskjæring for jenter og gutter mellom 12 og 14 år. I år blir det dessuten retroshow med «gamle helter»; øksnesværinger som i sin tid tjente sine første lommepenger på tungeskjæring, og som i dag er viktige personer i Molde, Trondheim – og Myre.

Det er femte gangen øksnesværingene tar på seg dette arrangementet – midt på kaldeste vinteren. Budsjettet er på 200.000 kroner, men det meste går på dugnad, med over 100 frivillige i arbeid.

- Største forskjellen fra tidligere er nok de utenlandske innslagene. To lærere og fire elever kommer fra en fransk kokkeskole, mens Sjømatrådet kommer hit med ti franske journalister. Alt i alt vil rundt 30 kokker og kokkeelever være i sving, så det er ikke tvil om at her blir mye god mat på bordene, sier Antonsen.

Et annet høydepunkt er kvalitets- og ressurskonferansen for skrei i Øksnes Kulturhus hele torsdagen, med ekspedisjonssjef Magnar Nerheim i Fiskeri- og kystdepartementet, Knut Korsbrekke i Havforskningsinstituttet og Lerøykonsernets Fredrik Hald på talelista.

Og ellers, åpen redningsskøyte, sjømatopplevelser, familieforestilling, festaften, konsert og mye annet.

- Det bør være verdt billetten å legge turen til Myre denne helga.