Kyst og Fjord møter ham på kaia ved Jangaard Export AS på Røst, der de har ligget til kai et par dager og ventet på været. Natt til lørdag har ubudne gjester brutt seg inn i styrhuset og ødelagt kommunikasjonsutstyr for mange tusen kroner.

- Vi oppdaget det når vi sto opp i morges.

Rent skadeverk

- De har stjålet og ødelagt to VHFer og en mobiltelefon. Det merkelige er at på VHFene er det bare telefonrørene som er borte. De er røsket ut, og bare ledningsstumpene henger igjen, sier han og viser journalisten.

- Dette ser mer ut som skadeverk enn et vinningstyveri?

- Ja. Og uten kommunikasjonsmuligheter blir vi jo liggende til land, og kommer oss ingen vei. Vi har 350 garn stående som vi skulle ut og dra i dag lørdag. Nå må jeg må forsøke å få andre båter til å dra dem for oss. Men med det været som er for Røst nå, er det ikke så mange som kan ut og gjøre det, sier Kristiansen og slår ut med hendene.

Aldri opplevd maken

Stålbåten på 70 fot er i full gang med å fiske sei utenfor Røst, men får nå et uønsket avbrekk på ubestemt tid. Det kan bety flere hundre tusen kroner i tapt fortjeneste.

- Ja, dessverre. Dette er vel en forsikringssak, og nytt utstyr er bestilt. Så vi håper å komme oss i drift igjen i løpet av noen dager.

- Har dere noen formening om hva som kan ha skjedd, eller hvem som kan ha gjort dette?

- Nei. Saken er politianmeldt, men politiet befinner seg jo i Bodø. Lensmannen kommer ikke utover før på mandag.

Kristiansen forteller at han aldri har opplevd maken.

- Nei. Dette er utrolig trasig. Vi har aldri hatt innbrudd ombord før.

- Dette skal ikke skje

Det har heller ikke daglig leder Torbjørn Eide ved Jangaard Export. «Bjørnson» leverer hos dem når de fisker for Røst, og bruker kaianlegget deres som liggekai.

- Nei, dette er ikke noe som skjer på Røst. Jeg antar at det ikke har noe med fiskeriene å gjøre. Det er helt forferdelig at folk ikke skal kunne ha båtene sine i fred, og dette er noe vi ikke vil godta under noen omstendigheter, avslutter Eide.