«Gi fisken en sjanse» har vært slagordet fra en liten gruppe miljøvernere som fra en fiskebåt utenfor rådsbygningen i Brussel har prøvd å påvirke Unionens fiskeriministre, melder Norsk Telegrambyrå.

Ministrene er allerede enige om hvordan et utkastforbud skal håndteres i EUs omfattende fiskerireform. Men mens landene har lagt opp til unntak og en innfasingsperiode, har EU-parlamentet vedtatt en mye mer ambisiøs pakke som betyr et totalforbud fra og med neste år.

Dermed trengs det et kompromiss, og det irske formannskapet jobber hardt for å få til en løsning. Det er ventet at ministrene blir sittende ved forhandlingsbordet hele tirsdag og kanskje også utover natten.

Norske myndigheter håper EU kan få på plass et forbud snarlig. Utkast av uønsket fiskefangst tærer hardt på pressede fiskebestander og har vært forbudt i Norge i en årrekke.

Nordiske land har kjempet for en streng politikk, mens spesielt spanske ledere er bekymret for betydningen et totalforbud vil få for fiskerinæringen deres.

— EU står på terskelen til en historisk avtale som vil styrke fiskebestandene og avslutte sløsingen gjennom utkast, sier EUs fiskerikommissær Maria Damanaki, som står bak arbeidet med Unionens fiskerireform.

— Tiden er inne for at både Parlamentet og medlemslandene tar det siste nødvendige skrittet mot hverandre for å få til en endelig løsning, sier hun ifølge nyhetsbyrået.