Miljøorganisasjoner har observert hval i fjorden og ber dem derfor avlyse seismikken. Skipet «Håkon Mosby» er ventet å starte skytinga fredag ettermiddag.

Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, som er på Andøya sier de så grindhval og spermasetthval i fjorden i morges. Nylig er det observert spermasetthval, spekkhoggere, vågehval og grindhval i Andøyfjorden.

Når seismikkskytinga foregår inne i fjorden, stenges lyden inne. Hvaler som da er i fjorden må svømme gjennom en lydvegg som kan skade hvalens hørsel, eller de blir jaget bort fra viktige matområder. Norge følger ikke internasjonale regler for hval. I dag så og hørte vi spermasetthval og grindhval inne i Andfjorden og derfor må seismikken stanses umiddelbart, sier Heike Vester, hvalforsker.

-Vi så flere hval i Andøyfjorden i morges og fiskerne sier hvalene har vært her noen dager allerede. Hvalene bruker fjorden som matfat for det er et rikt liv i Andøyfjorden. Om seismikkskytinga gjennomføres frykter vi for hvalene, og for fjorden som matfat for både fiskere og hval. Derfor ber vi fiskeriministeren om å stoppe skytinga, sier Bente Kristine Lorentzen, leder i folkeaksjonen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

- Fritt frem

I en sammenligning Greenpeace har gjort mellom retningslinjer for seismikk i Norge og New Zealand kommer det frem at Norge har få eller ingen retningslinjer for hvordan seismikkskyting skal gjennomføres skånsomt mot marine pattedyr, mens New Zealand har nærmere 40 sider med krav.

- Vi vet alt for lite om hvordan seismikkskyting påvirker marine pattedyr. Vi har nylig sett over 20 hval som har drevet i land på Vikna, men uten å vite om dette skyldes seismikk eller ikke da det ikke ble gjennomført noen undersøkelser av hvalene. I Norge skyter vi seismikk nærmest hensynsløst og det kan ha store uante konsekvenser for hvalene og det marine økosystemet, sier Erlend Tellnes, kampanjeleder i Greenpeace Norge.