Det går utvilsomt mye bedre med fiskerinæringen i landets østligste by. For åtte år siden var så og si hele fiskeri-vardø konkurs etter at daværende West Fish Aarsæther gikk over ende og rev andre med seg i tur og orden.

Nå har flere reist seg igjen - selv om de fleste anleggene fortsatt bare er en skygge av seg selv.

Gryende optimisme

En oppsummering avisa Finnmarken har gjort, viser at det i dag er virksomhet ved Vardøbruket, Norway Seafood, Domstein Vardø, Arctic Catch, Kiberg fiskekjøkken og Arctic Kiberg.

I tillegg kjøper flere fiskere nye båter - samtidig som egnebuene blir pusset opp og klargjort til å ta imot nye fiskere.

Dermed var det ikke utelukkende en ruinhaug fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen ankom i går - og hvor hun skal overvære første dag av snøballkrigen Yukigassen som er blitt landskjent gjennom tv-serien fra Vardø.

Meldes inn igjen

De siste årene har den tidligere fiskeribyen vært usynlig i fiskerinæringen. Denne situasjonen kan fort snu ettersom torskebestanden nå er tilbake på et eventyrnivå. Selv filetnæringen som lenge har vært avskrevet er kan fort få en ny renessanse. I så måte vil Vardø helt klart kunne melde seg inn igjen i den norske fiskerihistorien.