Det tror politiske kommentatorer, etter at en av Jens Stoltenbergs nærmeste rådgivere har bedt Arbeiderpartiet tenke nytt. I følge VG skriver Kjetil Lund, rådgiver på Statsministerens kontor fra 2005 til 2009, at oljeboring utfor Lofoten og Vesterålen er en tapersak for partiet. Lund er på vei over i ny jobb, og bruker skiftet til frie refleksjoner.

- Arbeiderpartiet bør si nei til petroleumsvirksomhet i Lofoten-Vesterålen. Ikke permanent vern, men la disse områdene ligge i fred minst de neste 15 årene. (Merknad: Og da blir de trolig liggende for alltid, og det kan være like greit.), skriver Lund i bloggen.

Han skriver videre at Lofoten og Vesterålen har blitt en tung symbolsak:

- Noen ganger får symbolsaker slik kraft at ditt standpunkt til dem definerer deg, og skyggelegger alle andre gode standpunkter du måtte ha. Lofoten-Vesterålen har blitt en slik sak.

Hvorvidt Lund får gehør i Arbeiderpartiet er vanskelig å si. Men det som er helt klart er at det internt i partiet er uenighet i dette spørsmålet.

Etter en partilederdebatt i august på NRK, mente politisk kommentator Magnus Takvam at Jonas Gahr Støre mer enn antydet at det ikke vil bli boring i de omstridte områdene i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Støre selv har avviste at det pågår noen snuoperasjon, og at han står fast på partiets landstyremøtevedtak om saken.