– Jeg er kjempeglad over at jeg får lov til å vise fram disse stilige dyrene, sier havforsker Anne Helene Tandberg. Hun disputerte og fikk godkjent doktorgraden sin for vel ett år sia, og hun er en varm talskvinne for denne dyregruppa. Utstillingsbildene viser også at dette er en del av dyreriket med mange farger og detaljer.

– Dette er utrolig stilige dyr. En ting er at de er flotte å se på, noe annet er at de er viktige indikatorer i naturen. Blant annet forteller de oss om endrete miljøforhold dersom de enten forsvinner fra et sted – eller dukker opp på en plass de ikke har vært før. Det kan enten skyldes klimatiske endringer eller forurensing, sier Tandberg.

Metopa

Det er tangloppegruppa Metopa som spiller hovedrollen i utstillinga på Polarmuseet. Publikum kan få se hvordan en forsker og zoolog jobber med spørsmål om arters utvikling.

– Vi synes dette er kjempespennende, og utstillinga er en del av en serie med utstillinger hvor vi ønsker å presentere doktorgrader fra Tromsø som har tilknytning til Arktis, sier daglig leder ved Polarmuseet, Lena Aarekol.

– Den forrige utstillinga vår handla om arktisk litteratur og het ”Ord i tåkeheimen”. Denne gangen handler det altså om tanglopper. Dermed får vi fram at det er en stort spenn i den arktiske forskninga i Tromsø, sier hun.

Gjerne marinbiolog

Selve utstillinga er utforma av Ola Reibo i reklamebyrået Reibo.

– Dette har vært spennende og lærerikt. Det er en utrolig spennende verden der nede i havet, så jeg skulle gjerne ha blitt marinbiolog dersom jeg ble bedt om å velge et annet yrke enn det jeg har i dag, sier Reibo.

Bergen og Tromsø

Havforskningsinstituttet har hovedkontor i Bergen og ei stor avdeling i Tromsø. Begge byene var tidlig ute når det gjelder forskning på tanglopper. Havforskeren Georg Ossian Sars holdt til i Bergen og starta amfipodeforskninga i Norge. I tillegg utførte Jacob Sparre-Schneider viktig forskning på dette området. Sparre-Schneider var konservator ved Tromsø Museum fra 1877 til 1918. Den dag i dag står mange av dyrene Sparre-Schneider samla i hyllene ved Tromsø Museum. De brukes fremdeles aktivt i forskninga, blant annet fordi de er ”referanseeksemplarer” som i sin tid blei brukt til å bestemme de ulike artene.