Tråleren til over 400 millioner kroner kom rett fra verftet i Spania og skulle få om bord utstyr i Ålesund før første prøvefiske. I stedet er det blitt ufrivillig pause.

- Det er ikke dramatisk, men dette er en krevende situasjon for rederiet, sier administrerende direktør i Fiskebåt Audun Maråk til Fiskeribladet. Han er utpekt av Prestfjord-rederiet i Vesterålen for å håndtere situasjonen.

Kun én har fått positivt utslag på testen. I dag testes resten av mannskapet på nytt, for å se om viruset har spredt seg.

Minner om «Leinebris»

Nye «Sunderøy» er 77x17 meter og skal erstatte rederiets eldste tråler med samme navn, bygd ved samme verft i Spania i 2004. Situasjonen minner om episoden med fiskebåten «Leinebris» nylig, som ble liggende ved kai i Tromsø i en drøy uke.

Rederiet på Sortland har nettopp fått overlevert nye «Sunderøy» fra Ribadeo i Spania. Fartøyet ankom Ålesund fredag 30. oktober for klargjøring til fiske. Før ankomst ble plan for håndtering av eventuelle smittetilfeller ifølge rederiet avklart med kommunelegen i Ålesund.

Ved ankomst ble det gjennomført smittetesting for covid-19 av hele mannskapet på 11 personer, og i tråd med regelverket fortsatte de sin karantene om bord. Svar på prøveresultatene forelå tirsdag denne uka. Det ble da klart at en av de ansatte testet positivt. Øvrige prøver var negative, heter det i en pressemelding fra Fiskebåt.

Flyttes på hotell

Aktuelle underleverandører er varslet om situasjonen og pågående arbeid er midlertidig stanset, ifølge Maråk. Personen som har avlagt positiv prøve har utviklet lette sykdomssymptomer. Vedkommende følges opp av helsepersonell og er isolert i en husstand stilt til rådighet av kommunen. Maråk sier at øvrige mannskap foreløpig er om bord, men forventes flyttet til hotell innen kort tid, i samråd med kommunelegen. Alle mannskap vil bli tett oppfulgt under karanteneperioden i samråd med helsepersonell, ifølge Fiskebåt.