- Skal man komme videre med en ny art må man tørre å vise frem hvordan vi gjør det. Og om det er noe vi ikke kan stå inne for bør vi heller ikke gjøre det, sier administrerende direktør Brynjar Kværnstuen.

Brynjar Kværnstuen, administrerende direktør. Foto: Vesterålen Havbruk

90 000 linselus

De har snakket om livestream fra merda en stund allerede, men tekniske forhold rundt nettpubliseringen har gjort at det tok litt ekstra tid. Men i dag var Vesterålen Havbruk klare til å slippe videoen på nett.

Kameraet står i en av merdene på lokaliteten Hornet ved Myre, der selskapet holder til sammen 200 000 oppdrettstorsk. I merden med der kameraet står svømmer det 90 000 eksemplarer som skal slaktes fra september til jul når vekten ligger fra 3 til 4,5 kilo.

Her kan du se torsken live

Har det fint

Årsaken til at selskapet gjør dette er ifølge Kværnstuen enkel:

- Det er for å sørge for full åpenhet rundt produksjonen vår. Og når du ser dette, så ser du at fisken har god plass. Den er kvikk og rask og har det fint i merden. Vi ønsker ikke å legge skjul på noe av det vi gjør. Vi legger også ut alle eksterne og interne rapporter på hjemmesida vår.

Klikk her for å se all info om lokaliteten Hornet

Brynjar Kværnstuen henter opp kameraet for en rutinemessig rengjøring. Foto: Vesterålen Havbruk

En annerledes fisk

Samtidig vet han at folk som sitter og ser lenge nok vil se en og annen fisk med et merke på ryggen, deformert snute eller andre ting man kan reagere på.

- Putter man 90 000 individer foran samme kamera så vil man akkurat som for mennesker finne en og annen som ser annerledes ut. Og generelt vil man også se en fisk som er kortere og tykkere enn en villfisk, og med mindre hode. Dette er et resultat av avl, og noe som gjør at vi får større utbytte av fisken, sier Kværnstuen.

Andrè Reinholdtsen, direktør for havbruk. Foto: Vesterålen Havbruk

- Noen defekter vil det være

Andre Reinholdtsen, som er direktør for oppdrett i Vesterålen Havbruk sier det er vanskelig å unngå disse defektene helt, men understreker at man har kommet langt i avlsarbeidet, og at det går fremover hele tiden.

- Vi er nå i sjette generasjon oppdrettstorsk, og vi ser ekstremt lite avvik i forhold til første generasjon. Vi synes i alle fall den er en veldig fin fisk. Jeg har drevet så lenge med dette, at jeg tør å si at det er en himmelsk forskjell i fra forrige runde med oppdrettstorsk. Og utviklingen går videre, dette får man mer og mer bukt med.

- Det er litt av noen pausefisk å ha på skjermen?

- Ja, peisvarme er en ting å sitte og se på, men dette… Jeg må si det er fascinerende, ler Reinholdtsen før han ønsker god helg med det siste tilskuddet av skjermunderholdning.

Vesterålen Havbruk ønsker åpenhet, og viser likeså godt frem produksjonen 24/7.
Lokaliteten "Hornet" i innløpet til Steinlandsfjorden, like ved Myre. Foto: Vesterålen Havbruk