Unggutten fra Vikane utenfor Fredrikstad ønsker seg en jobb innen fiskeriene. Han har likt fiske sliden han var en liten gutt.

Mange sesongarbeidere fra utlandet som skulle jobbe på fiskebruk, får nå ikke komme til Norge på grunn av reiserestriksjonene. Oscar har tross det ikke fått napp. Han har kontaktet en plass mellom 15 og 20 fiskebruk, men ingen vil gi ham kontrakt.

Oscar Gurney har vært på fiske i ferien i Lofoten flere ganger. Det har gitt mersmak.

- Senest torsdag ringte jeg til Røst, men nei, de trengte ikke folk, sier han.

Han regner ikke seg selv som noen fullbefaren fisker, men har vært på Lofothavet ved fire anledninger. Det har vært i ferien, men det ga så vidt mersmak at Oscar kunne tenke seg å jobbe der nå i år. Han har fram til pandemien slo til for fullt mot arbeidslivet i Norge, livnært seg som bartender. I den bransjen har det vært veldig stille den siste tiden. Så han har mest vært hjemme og hjulpet til der, men dagene uten noe å holde på med, har blitt lange.

- Det er stille om dagen, slår han fast.

Det var Lofot-Tidende som omtalte den jobbsøkende østfoldingen først.

- Jeg synes jo det er litt rart at bedriftene mangler folk og så når man melder seg, så har de ikke arbeid. Jeg kan skjønne at de helst velger arbeidere som de har hatt tidligere og som er vant til jobbene. Så kanskje venter de på at reiserestriksjonene vil bli lettet på, sier Gurney. Han har sløyd fisk mange ganger, men da nærmest i en hobbysammenheng. Likevel tror han at han skulle klare en slik jobb. Noen skyhøy lønning har han heller ingen tanker om

Han er utdannet industrimekaniker, men tør ikke svare hvordan det ville være å få ansvar for et fryselager eller andre deler av driften på et fiskebruk.

- Det er jo pumper og samlebånd der. Jeg kunne vel gjort en del mekaniske oppgaver, opplagt. Det er likevel jobb med fisk på fiskebruk eller på havet som frister aller mest.

Når han har nevnt denne utdannelsen og kunnskapen har han til alt overmål fått høre at han er overkvalifisert.

- Det ser ut til at man må ha kontakter innen næringen for å få jobb. Jeg har også vært i kontakt med NAV uten at det førte til noe, sier Oscar Gurney til Kyst og Fjord.