– Det har dessverre vært en trist start på året der mange har mistet livet i drukningsulykker. I tillegg har det vært flere hendelser der folk har klart å berge seg selv eller blitt reddet opp av vannet av andre, sier Tanja Krangnes, fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.

Sammensatt ulykkesbilde

Statistisk sett skjer de fleste ulykkene vinterstid fra båt, etter fall fra land og fall gjennom isen. I januar i år er imidlertid ulykkesbildet mer sammensatt når det gjelder hvilke aktiviteter ulykkene skjedde i forbindelse med.

•             En kvinne i 20-årene og en mann i 30-årene ble funnet omkommet i sjøen etter en kajakktur utenfor Tromøya i Agder.

•             En mann i 60-årene, som måtte hoppe i sjøen etter at fiskebåten hans grunnstøtte utenfor Stamsund i Lofoten i Nordland, døde senere på sykehus.

•             En mann i 60-årene ble funnet livløs i et innendørs svømmebasseng i Kristiansand i Agder.

•             En mann i slutten av 40-årene falt i sjøen fra en kai i Bergen sentrum i Vestland, og ble funnet omkommet.

•             En mann i 60-årene druknet etter at hjullasteren han ryddet snø med havnet utenfor en kai i Risør i Agder.

•             En mann i 80-årene ble funnet omkommet i sjøen i en småbåthavn i Brønnøysund i Nordland.

•             En mann i 70-årene ble funnet livløs i et vann i Haugesund i Rogaland. Det er foreløpig ikke konkludert med årsak.

Egensikkerhet og kaldtvannsvett

Redningsselskapet oppfordrer alle som skal ut i båt, på isen eller ferdes langs sjø og vann til å ta forholdsregler og ivareta egen sikkerhet.

– Skal du for eksempel sjekke båten etter uvær eller snøfall, anbefaler vi å bruke flyteplagg og å være flere sammen. Det er glatt mange steder og lett å skli og falle i sjøen, sier Tanja Krangnes i Redningsselskapet.