Det sier Per Gunnar Hansen, fabrikkleder ved Lerøy Norway Seafoods sin avdeling i Båtsfjord.

19. februar kjørte Lerøy igjen fisk gjennom filetlinja si, etter at de stengte ned for ombygging 1. september i fjor. Nå er over 204 millioner kroner investert, og det er fart i Norges mest moderne filetfabrikk.

– Det går bra. Bedre og bedre, sier Hansen til Kyst og Fjord.

Prioriterer kystråstoff

Hvor mye fisk som er gått gjennom fabrikken, ønsker ikke Hansen å gå i detaljer om.

– Periodevis er det oppunder det vi har kapasitet for.

Så langt har de produsert filet av torsk og hyse, og vil prøve litt sei etter hvert.

– Har det gått trålråstoff gjennom fabrikken?

– Så langt har kyst bra tilgang, og da prioriterer vi kystflåten, sier Hansen og legger til:

– Men trålråstoffet er viktig for Båtsfjord. Investeringa har ikke vært mulig uten trålrettighetene på sjøen og at Lerøy kan se økonomien på sjø og land samlet.

Råstoffet fra denne produksjonen kom fra kystflåten, som er i stor aktivitet utenfor Båtsfjord i disse dager. Foto: Lerøy Båtsfjord

God hygiene

Fabrikklederen synes det er «kjempeartig» å se den nye teknologien tatt i bruk. I møte med Kyst og Fjord er han full av lovord.

– Robotpakkinga er utrolig spennende. «Pick and place»-roboter har vi ikke sett i filetnæringa i Norge så langt. Vi har også stor frysekapasitet som gir fleksibilitet. Og det er veldig artig å se samhandlinga mellom kamera, sensorteknologien og vannskjæringa. Det ser lovende ut, sier Hansen, og sikter til sensorene som forteller hvor beina er plassert, før de blir skjært bort og fileten skjært i optimale stykker.

– Hva har overrasket deg mest med nyfabrikken?

– Det er veldig flott utstyr med god hygienedesign, som er lett å gjøre reint. Samt at vå nå tar ett teknologisprang , og får muligheten å realisere potensialet til denne teknologien.

Framtidsmuligheter

Hansen mener filetfabrikken gir muligheter til nye skritt i framtida.

– Jeg tror teknologien er viktig for å rekruttere ungdom og få ny kompetanse inn i bedriften. At dette gir mulighet for ungdom framover, er jeg helt overbevist om.

I tiden siden oppstarten 19. februar, har Båtsfjord-bedriften jobbet sammen med leverandørene for å få alt optimalt, og de utbedrer fortsatt det fabrikklederen kategoriserer som «små feil på utstyret».

Nå har de kjørt nyfabrikken til Norges mest moderne filetanlegg for hvitfisk. Foto: Lerøy Båtsfjord

– Slik er det alltid når du kjører i gang en såpass komplisert og avansert fabrikk. Vi som operatører må lære å bruke utstyret og få nødvendig kompetanse for å tune drifta. Men det er en spennende fase det også. Summa summarum, har det vært en veldig bra oppstart og progresjon på produksjonen.