Makrellen gyter lenger nord, og dermed driver mer småmakrell inn mot kysten og norsk sokkel.

Normalt er makrellens oppvekstområde på sokkelen fra Spania i sør til Skottland i nord og innover i Nordsjøen, forteller forsker Aril Slotte, som leder forskningsgruppe Pelagisk fisk på Havforskningsinstituttet (HI). Det melder instituttet på sine nettsider.

Fra Møre til Vesterålen

– Det internasjonale eggtoktet i 2016 viste at makrellen har fått en langt mer nordlig gyteutbredelse enn i tidligere år. Dermed driver en del yngel inn på den norske sokkelen og får den som oppvekstområde, sier Aril Slotte.

Det ble funnet småmakrell i mange av overflatehalene fra sommerens tråltokt i Norskehavet.

– Småmakrellen i disse overflatehalene var hovedsakelig fra fjorårets gyting. Årsklassen befant seg over et stort område langs kysten fra Møre og videre nordover til Vesterålen, forteller Slotte.

Bare noen få individer

På årets kysttokt, som gikk fra Finnmark til Sogn, var det også en massiv dekning med bunntrålhal både i fjordene og på sokkelen.

– Inne i fjordene var det makrell i 22 av 126 trålhal. Ute på sokkelen inneholdt 17 av 118 trålhal makrell, hovedsakelig var disse stasjonene i området Møre–Vestfjorden, sier Aril Slotte, og understreker at det bare ble fanget en eller et fåtall makreller i de fleste av halene.

Hva skyldes endringen?

Aril Slotte opplyser at forskerne fortsetter å analysere aktuelle toktdata og å overvåke situasjonen. De undersøker også mulige underliggende årsaker til at makrellyngelen nå observeres på kysten og om dette kan få økosystem-messige effekter.

– Endringen kan ha sammenheng med beiting som nå foregår lenger nord. Det igjen gir lenger vandringsvei til de tradisjonelle gytefeltene. Det kan også være snakk om en eller flere årsklasser med en mer nordlig tilhørighet. Disse årsklassene vil også gyte lenger nord enn resten av makrellbestanden. Slike «årsklasse»-effekter ser vi for eksempel hos sild, som kan skifte overvintringsområde uten at det er en klar årsak til endringene, sier Aril Slotte.