- Vi bør også se på hvordan det enkelte reiselivsanlegg som tar i mot fisketurister kan gjøres mer ansvarlig for at regelverket følges, sa Aps fiskeripolitiske talskvinne Lillian Hansen da hun møtte fiskere på kaia på Ballstad. Dette melder Lofotposten.

Det var et av spørsmålene stortingsrepresentant Lillian Hansen (Ap) ba om synspunkter på da hun besøkte fiskekjøper Helge Haug og fiskere på Ballstad tidligere denne uka.

Bakgrunnen for besøket er arbeidet med Sjømatmeldingen, der regjeringen skal stake ut framtidig kurs for fiskeripolitikken.

I dag kan turistfiskerne å ta med 15 kilo fisk ut av Norge. Hansen fryktet at uten bedre kontroll, kan omfanget av fiskesmugling blant fisketurister øke.

- Det avsløres at en god del har langt mer fisk med seg hjem enn 15 kilo filet. Og det sies at resturantkjeder i hjemlandene er blant kjøperne. Hvis dette øker, er det bekymringsfullt. Hva kan vi gjøre, spurte Hansen i følge avisen.

Forslagene på Ballstad var innføring av utførselkvote på fem kilo filet, bedre grensekontroll og at turistfiskerne selger fisken til fiskekjøperne for så å kjøpe den rimelig tilbake.