Tross nedgangen i antall oppdrag har flere blitt reddet, sammenlignet med fjoråret. Så langt i år er 19 liv reddet, 13 av dem mellom 1. mai og 11 august.

Dårlig vær-sommer gir færre oppdrag for redningsskøytene. Mens fjoråret slo alle rekorder i antall oppdrag, har det i år vært en liten nedgang i antall assistanser, men flere liv er reddet sammenlignet med fjoråret. Så langt i år er 19 personer blitt reddet av de 50 redningsskøytene i selskapet. Flere kan takke redningsvesten for at de klarte å holde seg flytende til hjelpen kom. Bruken av redningsvest har tatt seg opp etter at påbudet kom 1. mai, sier generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet.

Forrige uke ble to 17 årige gutter plukket opp av sjøen utenfor Mandal etter at seiljolla hadde kantret og blitt liggende med kjølen opp. Den vesle seiljolla drev mot åpent hav, og ble ikke oppdaget før redningsskøyta var 50 meter unna.

– Det var så vidt vi kunne se noe som fløt i vannskorpa. De lå nesten helt usynlige i vannet, var lettere nedkjølt og hadde ingen krefter igjen da vi kom, sier båtfører på Redningsskøyta, Alf Erik Andersen.

– Her kjører båter forbi i 20-25 knop, opptatt av sitt. Vi så ikke guttene før vi var 50 meter unna, selv om vi visste hva vi lette etter.

– Bruk synlig vest og gi alltid beskjed til noen på land hvor du drar og hvor lenge du blir borte, er rådet fra skipsføreren.

Ni personer har druknet så langt i sommer, ifølge tall fra Sjøfartsdirektoratet. Sju av de omkomne brukte ikke redningsvest. I de to siste tilfellene er det ikke registrert hvorvidt det ble brukt flyteplagg, forteller Redningsselskapet i ei pressemelding.