Ringnotreder Geir Lundberg fra Gratangen tok under behandlingen av Fiskarlagets årsberetning opp forvaltningen av sjøpattetdyr.

- Nå har det i høst vært lagt ut mange, mange videosnutter fra sildefeltene nordpå. Og det ser jo fælt ut, for dem som driver i næringa i alle fall, når disse store beistene ligger og gafler i seg rundt omkring nota og lager hull i nøtene, både fra innsida og utsida.

Global matmangel

- Jeg vet ikke hva vi skal gjøre med dette. Det er stor internasjonal motstand mot kvalfangst, men når vi ser hva som er i ferd med å skje nå på havet, ikke bare på Kvænangen, men også på Island når vi er der borte og fisker, og overalt.

- Når vi vet at det er matmangel i verden, og sjøpattedyrene spiser tre til fire ganger det kvantum som fiskeriene tar opp i samme område, da burde det ringe noen bjeller selv for dem som vil verne sjøpattedyrene, sa Lundberg.

Han minnet om at kvalfangst ikke bare reduserer trykket på andre fiskebestander, men at kvalen også representerer en ressurs.

- Det er mat i dem også, vi vet at Steinar Bastesen sa det var 25 000 kjøttkaker i han Keiko.

Geir Lundberg viste til global matmangel, og mener det er galskap å holde seg med en kvalbestand som eter store mengder sild. Foto: FISKARLAGET

Må ikke gjøre knefall

- Jeg synes det begynner å nærme seg en skandale at vi ikke får øynene opp. Nå leste jeg i en eller annen avis at han Di Caprio hadde sendt mail til han Støre om at vi måtte stoppe med kvalfangsten. Så om vi skal lytte til dem som sitter og streiker nå borti Hollywood for filmene sine, så er i alle fall galt ute og kjøre, sa ringnotrederen.

Blir endelig trodd

Kvalfanger Nils Jørgen Nilsen fra Lofoten var deretter rask til å be om ordet.

- Takk for at du tar dette opp. Jeg er kvalfanger, og vi har sett dette problemet i mange år, men vi har ikke blitt hørt, vi har ikke blitt ikke trodd. Men nå blir vi trodd av alle sammen, for nå ser de kvalen. Og det har blitt så voldsomt at det vanskelig å holde på.

Hjertesukk

Han leverte samtidig et hjertesukk fra årets sesong:

- Vi har lite å klage på med tanke på kvota, men vi har jo ikke ammunisjon. Vi plages med å få tak i både kuler og krutt for det er jo så mange som skal krige nå for tida. Og de bruker det jo mest til å drepe mennesker, mens vi bare skal drepe en kval – forsvarlig. Så det er en litt underlig situasjon vi er i. Vi er jo nødt til å ha ammunisjon for å holde på.

I feil ende

Nilsen viste også til at det begynner å bli store forekomster av kvalarter som det ikke er åpnet for jakt på.

- Og vi kan ikke begynne å skyte disse storingene, for da havner vi på glattcelle. Men det har blitt så voldsomt, all denne kvalen går jo og eter av alt det andre vi skal leve av. Og det er første gangen i år jeg har sett av knølkvalen har gått til angrep på seivøan, fortalte Nilsen.

Kvalfanger Nils Jørgen Nilsen var glad flere nå begynner å få øynene opp for kvalmengden i havet. Foto: ERIK JENSSEN

- Og han har ikke noen sorteringsrist, og ikke fører han noen fangstdagbok heller. Han eter det han trenger. Vi har en stor ubalanse nå, og det blir så feil når du regulerer en sjarkfisker slik at om han hiver et skinn på havet, så må han i rettssalen. Vi regulerer i feil ende, og har mye å ta tak i. Jeg er bare glad for at andre også begynner å ta tak i dette.

– Leverer viktig bidrag

Lars Erik Hopmark fra Smøla har tidligere markert seg med betraktninger om hvordan norsk kvalkjøtt og fiskeriprodukter for øvrig havner i konkurranse mot en sterkt subsidiert landbruksnæring når produktene skal markedsføres og selge.

- Det er rett som Geir Lundberg sier at vi har en vekst i kvalbestanden, det er hevet over enhver tvil for dem som har vært på sjøen de siste 20 årene at vi ser en helt tydelig forskjell.

Hopsmark mener man må se på det bidraget hvalfangsten gir til andre fiskerier, ut over hva den skaper av verdier på selve fangsten.

- En norsk kvalfangst på rundt 500 dyr vil tilsvare økt fangstinntekt på lodda på 110 millioner kroner hvis fiskerne heller hadde kunnet fisket denne. Dette kan vi også forplante nedover og gjøre om lodde til torsk og diverse annet. Dette er et viktig bidrag til alle dere andre som ikke skyter kval.

Vil ha kraftfull uttalelse

Einar Helge Meløysund ønsket seg en kraftfull uttalelse fra landsmøtet om sjøpattedyr.

- Dette er noe som opptar fiskerne, vi snakker daglig om dette. For jeg vil gå så langt som til å si at det er på grensen til en naturkatastrofe, det som skjer med kvalen.

Roger Hansen støttet initiativet for at Fiskarlaget må rope et kraftig varsku om kvalen.

- Det vi har opplevd de siste to- tre årene med hensyn til kvalen, det er bare helt utrolig. Det eneste som er fantastisk med det, er skuet. Jeg har aldri sett noe sånt som vi har sett de siste årene med den vanvittige mengden kval av alle sorter. Vi har påpekt dette i møter før, men så har vi ikke kommet lenger med saken. Men nå må vi sette press på dette, for det som skjer er virkelig bekymringsfullt.