- Men det betinger at vi herfra får godt vær og klarer å finne flybilletter nordover til Båtsfjord, framholdt Tommy Jonassen da Kyst og Fjord pratet med ham tidligere i uke. Da på satellittelefon fra Biscaya – like nord for Spania.

Torsdag morgen hadde de akkurat krysset den Engelske kanal, og gjorde seg klar for Nordsjøen.

På ferden hjemover har de hatt en eneste finværsdag. Da kastet skipper Ståle Johannesen skjorta.

Ingen cruise

Han og alle nøkkelfolkene om bord i splitter nye «Julie Pauline», har stimet gjennom Middelhavet og Atlanteren siden 9. desember. Da kunne de endelig hente ut Båtsfjords nye stolthet fra Ozata Shipyard i Tyrkia.

På ferden hjemover er de et mannskap på sju. Alle hadde selvsagt gledet seg over et førjulscruise på Middelhavet før de gir seg i kast med en ny sesong i Barentshavet.

Men drømmen om late dager på solseng har absolutt ikke slått til.

Peter Wiik har funnet julestemningen i Biscayabukta.

- Vi har ikke hatt mer enn en eneste dag med finvær siden vi startet. Ellers så har det vært kuling og atter kuling, kan Tommy Jonassen fortelle.

Tåler juling

På en annen side får de testet ut skuta. Så langt ser alt bra ut og det virker som om den tåler mye juling.

- Vi har selvsagt avdekket en og annen barnesykdom, men det følger med når man bygger nytt. Men båten i seg selv har oppført seg eksemplarisk, forteller Tommy Jonassen.

Sammen med faren Bjørnar Jonassen har han investert i nybygget som er på 44,6 meter med en bredde på 9,5 meter. Båten som har fått navnet «Julie Pauline» er en kombinert snurrevad- og snurpenotbåt.

Chiefen Einar Hustad koser seg med peisvarme i kulingbygene.

Den er bygd med de mest moderne innretningen som er på markedet, både i forhold til utstyr, utrustning og bokkomfort for mannskapet. Båten holder seg også godt innenfor lastekapasiteten for kystfiskefartøy med en lastekapasitet på 480 kubikkmeter.

Bodd i Tyrkia

Far og sønn Jonassen er glad for at byggeperioden endelig er over. De har mer eller mindre bodd i Tyrkia det siste året.

- Jeg har hatt en leilighet i Tyrkia siden januar i fjor, så det skal nå bli godt å endelig komme seg hjem, sier Tommy Jonassen.

Det tror han at også er en oppfatning faren deler med ham.

- Men når man bygger nytt, så krever det en kontinuerlig oppfølging, så det hører med.

Har sikret jula

Selv om navigasjonsutstyret viste at de ville være i Norge julaften morgen, blir det ei stund til Båtsfjordingene får se nybåten. Først går ferden til Molde der den skal en snartur innom Stedyard samtidig som utstyret skal om bord.

Deretter skal vi ta fiskesjøprøven. Så får vi se om vi går rett på silda før vi omsider legger kursen hjem til Båtsfjord.

Ingen har lidt nød om bord. Og skulle de ikke komme seg hjem til jul står både ribba, pinnekjøttet og riskremen klar.

Om været likevel ikke står dem bi, og det blir jul om bord vil mannskapet likevel ikke lide noe nød.

- Vi har sørget både for at det blir både pinnekjøtt, ribbe og riskrem om bord. Så vi skal nok klare oss.

- Men det hadde vært veldig gjevt å kunne lande i Båtsfjord i løpet av julaften, sier Tommy Jonassen til Kyst og Fjord.

Bjørnar Jonassen skal forøvrig feire jula ombord selv om mannskapet kommer seg hjem. Men han blir ikke alene og får kona sørover til julefeiring om bord i nybåten.

Turen fra Tyrkia til Norge tar et par uker. Det blir dermed lange dager for Jan Lorentzen og resten av mannskapet.