Som kjent la Lien fram leteblokker både utenfor Lofoten og på Mørekysten, stikk i strid med avtalen med mellompartiene. – Et arbeidsuhell, forklarte statsminister Erna Solberg. Det tror ikke mellompartiene noe på.

– For meg fremstår dette mer og mer som en bevisst og villet handling fra oljeminister Tord Liens side, sa Hareide til NRK før helga. – Han har brutt med forutsetningene i samarbeidsavtalen, han har brutt med forvaltningsplanen og han har brutt med verneområdet. Lien har en forklaringsutfordring, fortsetter KrF-lederen.

Sent fredag kveld innrømmet olje- og energiminister Tord Lien overfor VG at han feilinformerte statsminister Erna Solberg (H) og, ved en feil, ledet henne til å tro at Lofoten og Mørekysten ville bli holdt utenfor den 24. runden med oljeleting på norsk sokkel.

Hareide er opptatt av at det i alle tidligere konsesjonsrunder har ligget inne en setning fra regjeringen om hvilke områder oljeselskapene ikke får nominere for oljeleting. Akkurat denne setningen var tatt ut da Tord Lien og Erna Solberg sammen åpnet den 24. konsesjonsrunden i slutten av august.

– Statsministeren har blitt løyet til. Hun sier at hun har tillit til ham, men det gjenstår fortsatt mange ubesvarte spørsmål på dette tidspunktet. Det viktigste er å få en god forklaring på hvordan det var mulig å la dette skje, sier Trine Skei Grande til VG.