Mens fiskerne generelt er fra seg av glede over at den ene rekorden etter den andre er slettet i løpet av en drømmeaktig vintersesong, er det like stor glede også hos andre som vet å utnytte den rikelige tilgjengeligheten på torsk.

Portugisiske saltfiskprodusenter kjører det remmer og tøy holder så lenge det er rikelig med fersk norsk råstofftilgjengelig - direkte fra kaikanten i Nord-Norge.

Lavere kostnader

Med atskillig lavere produksjonskostnader i Portugal, betyr det at norske saltfiskprodusenter kan få det knalltøft når de i løpet av våren skal framby sine produkter på sitt tradisjonelle saltfiskmarked - som nettopp er Portugal og Spania.

Disse framtidsutsiktene gir derfor ikke de helt stor forhåpningene for at saltfiskproduktene skal oppleve noen prisrekorder i 2011.

Ikke bare fersk

Portugiserne kjøper likevel ikke bare fersk råstoff. I årets første måned var de den absolutt største mottaker av norsk saltfisk. I januar ble det til sammen eksportert 1540 tonn saltfiskprodukter viser tall fra Eksportutvalget for fisk. Det var en økning på 23 tonn i forhold til samme måned året før.