- Hadde jeg vært nordlending hadde jeg syntes det var jævlig urettferdig, uttrykker han seg overfor Dagsavisen.

LOs mektige leder ber landsmøtet i Arbeiderpartiet åpne for konsekvensutredning av oljeutvinning i nord. Noen annet mener han vil være urettferdig mot Nordland og Troms.

- Arbeiderpartiet må ikke somle med å gå inn for en konsekvensutredning av oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Nordlenningene fortjener å ta del i det samme oljeeventyret som har skapt vekst og velstand på Vestlandet, sier han til samme avis.

Kampen mellom vern og utvinning er en kamp mellom olje- og fiskerinæringen i nord. Flåthen mener fisken alene ikke gir nok arbeidsplasser.

- De har masse fisk i Finnmark, men de klarer ikke å leve av bare fisken. De må ha andre ting å leve av også, mener LO-lederen.

Spørsmålet om konsekvensutredning seiler opp til å bli et av de absolutt største stridsspørsmålene under Ap-landsmøtet. Det er fortsatt uklart hvilken vei det går. Dagsavisen skriver at tretten av fylkeslagene i partiet heller mot å åpne for konsekvensutredning. Fem fylker er klart mot, og ett har ikke bestemt seg. AUF kjemper hardt mot oljeutvinning, og opptellingene som er gjort før landsmøtet viser at det vil bli svært jevnt. Ingen av leirene har et klart flertall.

For partiledelsen er det et tydelig spark på leggen. En nesten enstemmig programkomité, og partileder Jens Stoltenberg, har proklamert sitt ønske om konsekvensutredning - som er første skritt mot oljeutvinning, skriver Dagsavisen.