Det forteller miljøgiftekspert Torkjel Sandanger til Universitetet i Tromsøs nettsider.

Fra tid til annen setter mediene søkelys på miljøgiftene i norsk sjømat og spesielt norsk laks sliter med et frynsete rykte på grunn av dette.

- Det er det ingen grunn til, mener førsteamanuensis i samfunnsmedisin og miljøgiftekspert Torkjel Sandanger. Under et foredrag på univeristetet 28. september, bekreftet han at laks og annen fet fisk inneholder såkalte POPer, persistente organiske miljøgifter med lang nedbrytningstid som PCB og dioksiner. Han mener likevel at helsegevinsten ved å spise fisk fanget ved kysten av Nord-Norge er så stor at den overveier farene.

Det er fettet i fisken som binder miljøgiftene. Derfor finner man mest giftstoffer i leveren og nesten ingen i fiskefileten hos mager fisk som for eksempel torsk, sei og hyse. Unntaket er fet fisk som laks, makrell og kveite der man finner giftstoffer også i muskelvevet. Mengdene er imidlertid så små at de sannsynligvis ikke har noen sykdomsfremkallende effekt.

- Vi vet forholdsvis lite om risikoen ved disse miljøgiftene i fisk og det trengs flere gode studier for å kunne konkludere sikkert. Det vi derimot har mye kunnskap om, er de helsebringende effekter av et kosthold med mye fisk. Det er sterke bevis for at et høyt fiskeinntak beskytter mot hjerte- og karsykdom. Vi har også gode studier som viser at et fiskerikt kosthold reduserer risikoen for tarmkreft betydelig.

Sandanger påpeker at fiskelever, for eksempel i et godt møljemåltid, er en viktig vitaminkilde i en årstid der vi mangler den viktigste vitamin D-kilden, nemlig sola. Et møljemåltid inneholder hele 18 anbefalte dagsdoser vitamin D, elleve dagsdoser vitamin A og én dagsdose vitamin E, i tillegg til flerumettede fettsyrer. Med samme møljemåltid risikerer du å få i deg 24 microgram PCB. Men det mener Sandanger er til å leve med.

Jeg ville ikke ha anbefalt folk å nippe til et lite glass med dioksiner, men mølja inneholder så mange gunstige stoffer at man godt kan ta den lille mengden giftstoffer på kjøpet, mener forskeren.