– De har gjort en fantastisk innsats, sier redningsleder Johan Mannsåker ved Hovedredningssentralen sør til NRK. Det 90 meter lange lasteskipet «Wilson Parnu» med åtte personer om bord var bare 500 meter fra land da de fikk kontroll.

10-15 minutter fra grunnstøting

- Det er snakk om 10–15 minutt før det gjekk mot land. De fikk delvis dreggfeste, som forsinket farten noe, men det var ikke langt fra at de åtte om bord ble løftet av med helikopter. Då ville skipet ha blitt overlatt til seg selv, sier Mannsåker.

Skipet ble bygd i 2008, er norskeid og tilhører rederiet Wilson med hovedkontor i Bergen. Heile mannskapet om bord er russiske.

Drev i tre timer

Aksjonen startet klokka 05.11 søndag morgen og skipet drev mot land i nesten tre timer.

– Det ble sett i verk en større redningsaksjon. HRS har ledet aksjonen til sjøs, mens vi har samlet en god del nødetater på land i beredskap, sier innsatsleder Tordis Myrseth i politiet til NRK. klokka 08.15 meldte HRS Sør til NRK at skipet har svak og ustabil motorkraft, på veg vestover ut fra land.

– Det går i åtte knop. I og med at det er ustabil motorkraft, holder vi alle de fem skipene og helikopter i området, sier redningsleder Johan Mannsåker ved Hovedredningssentralen sør.

Lasteskipet skal være rundt 90 meter langt og rundt 15 meter bredt. Skipet var på vei fra Kristiansand til Murmansk. Det blåser sterk kuling mot land.