Redningsleder Kjell Johansen ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge sier til Kyst og Fjord at mannskapet ble plukket opp like etter klokken seks i dag tidlig.

Alle var i en og samme redningsflåte da de ble funnet av et redningshelikopter fra 330-svadronen på Banak.

Lekkasje

Johansen sier at de foreløpig ikke har oversikt over hva som var årsaken til forsliset.

- Vardø Radio fikk inn den første meldingen fra båten klokken halv fire fredag morgen, der de ba om assistanse på grunn av lekkasje om bord. Det ble da umiddelbart gitt alarm, sier Johansen.

Like etter at den første meldingen var kommet, ble Vardø Radio oppringt på nytt. Da meldte mannskapet at båten tok inn vann så raskt at de måtte forlate skuta.

Da var allerede en omfattende redningsaksjon satt i gang. Et redningshelikopter fra 330-svadronen på Banak var scramblet, samtidig som kystvakta, redningsselskapet og båter i området var varslet om forliset.

Samlet i en flåte

Et Sea King redningshelikopter ankom havaristedet like etter klokken seks og fant umiddelbart to redningsflåter drivende. Den ene var tom, mens hele mannskapet var samlet i den andre. Dermed kunne redningshelikopteret raskt plukke mannskapet opp. De er nå flydd til Hammerfest for en rutinemessig sjekk.

- Etter det vi forstår var de ved godt mot da de ble reddet og det er ikke meldt om noen personskader, sier Kjell Johansen.

KV Andenes er fortsatt på vei til havaristedet, og vil ta opp redningsflåtene. De andre deltakerne i redningsaksjonen er tilbakekalt.

Tana-båt

Den forliste fiskebåten er hjemmehørende i Tana. Den het tidligere «King Nordkapp», og ble solgt til Tana for om lag ett år siden, og omdøpt til «Østbanken».

Båten er en 18,78 meter lang sheltherdekker i tre, opprinnelig bygget i 1972.